Podzimní úklid zahrady bývá nebezpečný pro ježky. Lidé ale často nosí zvířata do záchranné stanice zbytečně

17. září 2021 15:38

Do záchranné stanice Rozovy při Zoo Hluboká se na podzim dostává hodně ježků. Lidé jim většinou nechtěně ublíží při úklidu zahrad. V některých případech ale ježky přinesou do stanice úplně zbytečně.

Jednoho z mnoha ježků ošetřuje Kateřina Šmídmajerová, pomáhá jí zooložka zoologické zahrady Markéta Jariabková. „Vidíte, že na boku má řeznou ránu. Nejpravděpodobnější je, že ho někdo posekal křovinořezem nebo třeba ruční kosou,“ ukazuje.

„Ježci teď sbírají hodně potravy, padá ovoce, je tam spousta červů. Velmi často se ukrývají do kopic listí, posekané trávy nebo třeba do vysoké trávy. A pak právě může dojít k různým zraněním, jsou to popáleniny, posekání nebo i nabodnutí na vidle,“ popisuje zooložka.

Další ježek je ve vedlejším boxu. „Když ho přivezli, měl 115 gramů, teď už přibral na 157 gramů, tak může být vypuštěný do přírody. Váha 115 gramů je taková hraniční, ale někdy nám sem lidé přinesou zbytečně i ježky, kteří to vůbec nepotřebují. Jsou sice menší, ale plně vyvinutí. Lidé by je měli raději nechat přírodě, protože oni to zvládnou sami,“ říká ošetřovatelka Kateřina Šmídmajerová.

Čtěte také

Dokonce i zcela běžné projevy bývají důvodem, proč lidé nosí ježky do záchranné stanice. „Velmi často tady skončí ježek, který se projevuje hrčením, funěním, nafukováním. Lidé si myslí, že mu něco je, ale on hrčí, aby prostě odradil útočníka,“ vysvětluje zooložka Markéta Jariabková.

Velká část ježků se do záchranné stanice dostává úplně zbytečně. „Je to zhruba 80 procent. Jsou to i ježci, kteří jsou opravdu velcí, a lidé si prostě jenom myslí, že nepřežijí zimu, tak nám je přinesou. Pro zvíře je ale mnohem více stresující, když se dostane sem a my ho potom někam vypustíme, hlavně když lidé neudají místo, kde ho vzali. Pro ježka je lepší, když ho tam necháte, on si v klidu zaleze a bude zimovat,“ zdůrazňuje zooložka.

Pokud si tedy nejste jisti, jestli ježek potřebuje vaši pomoc, zavolejte raději do jakékoliv záchranné stanice, kde vám poradí.

Spustit audio

Související