Podivuhodný případ Benjamina Buttona. Fantaskní groteska o muži, který se narodí jako stařec a celý život mládne

2. říjen 2022

Do ctihodné jižanské rodiny poloviny 19. století se narodí jediný syn. Radostná událost je ovšem zkalena tím, že místo novorozence přijde na svět stařec, který si odmítá hrát s chrastítky, krade otcovy doutníky a nejraději vede dlouhé rozhovory se svým dědečkem. Zatímco všichni kolem něj přirozeně stárnou, Benjamin mládne. Šťastný však může být pouze uprostřed života, kdy se jeho biologický a duševní věk protínají.

Čte: Jiří Sedláček
Napsal: Francis Scott Fitzgerald
Dramaturgie: Zdeněk Milt, Helena Berková
Překlad: Zdeněk Urbánek
Zvukový mistr: Petr Pokorný
Režie: Tomáš Jirman
Natočeno: v roce 1999

Autorem fantaskní grotesky Podivuhodný případ Benjamina Buttona je americký spisovatel Francis Scott Fitzgerald.

Povídka vyšla poprvé před sto lety, v roce 1922. Proslavil ji stejnojmenný, třemi Oscary ověnčený hollywoodský film z roku 2008. Režisér David Fincher do hlavních rolí obsadil Brada Pitta a Cate Blanchett.

Francis Scott Fitzgerald

Americký spisovatel a scenárista Francis Scott Fitzgerald se narodil v roce 1896 v Minnesotě. Je považován za jednoho z nejvýraznějších autorů takzvané ztracené generace. Za svého života dokončil čtyři romány – Na prahu ráje, Krásní a prokletí, Velký Gatsby a Něžná je noc. Pátý, nedokončený román Poslední magnát byl vydán posmrtně.

V roce 1920 se oženil se spisovatelkou Zeldou Sayreovou. Ve 20. a 30. letech žili manželé v Evropě, hlavně ve Francii. Manželství bylo velmi bouřlivé, spisovatel se jím neváhal inspirovat při psaní svých románů.

V roce 1937 se Francis Scott Fitzgerald odstěhoval do Hollywoodu, kde pracoval jako scenárista. Měl vleklé zdravotní potíže a problémy s alkoholem. V roce 1940 zemřel předčasně na infarkt.

Spustit audio

Související