Karel Čapek: Život a dílo skladatele Foltýna. Příběh o jedinci s nedostatkem talentu, ale přebytkem ctižádosti

4. říjen 2022

Afektovaný, patetický, do sebe zahleděný, exaltovaný Beda Folten, jak si nechával nepříliš talentovaný a nesoudný skladatel říkat – dokonce i od vlastní ženy, touží napsat velké dílo. Když mu dojde, že to sám asi nezvládne, upne se k tomu, že to odkouká od těch talentovanějších, nebo to od nich koupí, nebo je rovnou vykrade…

Účinkují: Martin Sláma, Eva Novotná, Ivana Hloužková, Martin Siničák, Vladimír Hauser, Jaroslav Kuneš, Michal Bumbálek, Vladimír Krátký, Gabriela Štefanová, Igor Dostálek
Napsal: Karel Čapek
Dramaturgie: Tomáš Sedláček
Zvukový mistr: Michal Zelinka
Režie: Lukáš Kopecký
Natočeno: v roce 2013

Poslední román Karla Čapka (1890-1938) o skladateli diletantovi, který se považuje za geniálního, zůstal nedokončen. Osud Bedřicha Foltýna je ovšem jasný…

Útlý román Život a dílo skladatele Foltýna vyšel poprvé v roce 1939, pár měsíců po autorově smrti. Tvoří ho devět monologických výpovědí, desátý dodatek doplnila Čapkova žena Olga Scheinpflugová.

Příběh je vystavěn jako skládanka složená z vyprávění těch, kteří pseudoskladatele Bedu Foltena znali, na směšného „umělce“ vzpomíná jeho spolužák ze školy, dívka, která ho platonicky milovala, manželka, kritik… Jeden člověk a několikero různých pohledů na jeho život a charakter.

Pan Foltýn vstal s očima plnýma slz a dělal, že chce jako odejít. To jsem nečekal, vypravil ze sebe uraženě, že mně budeš tak málo věřit! Já ti přísahám, že to dělám jen pro svou Juditu! Tolik jsem ji nabízel... sta a tisíce jsem dal za opisy, ale pokud člověk něčím neprorazí jako skladatel, je všechno marné. Tak to je se mnou konec, šeptal a mávl zoufale rukou. Konec, konec! Šel ke dveřím a zastavil se s klikou v ruce. Abys věděla, mumlal, já se teď budu muset zastřelit! (Paní Karla Foltýnová, Můj manžel)

Už v roce 1963 román pro rozhlas zdramatizoval František Pavlíček. V roce 1992 byl taktéž podle scénáře Františka Pavlíčka natočen stejnojmenný televizní film v hlavní roli s Viktorem Preissem, který režíroval Pavel Háša. Sedmidílná rozhlasová četba vznikla v roce 2013.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.