Hana Andronikova: Rituál. Lehce komický příběh o jednom zvláštním narození a obřadu, na který někteří blízcí nebyli připraveni

18. září 2022

Mladá Laura odjíždí rodit do jedné newyorské porodnice, která je ale na jaře roku 2004 absolutně přeplněná. Když přijde malý chlapeček Sam na svět, čeká ho za pár dní ještě jeden rodinný rituál.

Čte: Tereza Richtrová
Napsala: Hana Andronikova
Zvuková spolupráce: Jiří Vavrda
Režie: Tomáš Soldán
Natočeno: v roce 2012

„Před devíti měsíci došlo na východním pobřeží Ameriky k výpadku elektrického proudu. Spousta lidí zůstala celé hodiny uvězněna ve výtazích či v metru, ti šťastnější dorazili domů a tam strávili večer bez televize a videa, bez sporáku a bez světel. Valná většina zažehla svíčky a ukrátila si dlouhou chvíli starobylou zábavou, kterou mohou provozovat i ti nejchudší.“

Lehce komický příběh o jednom zvláštním narození a rituálu, na který ne všichni blízcí novorozeného Sama byli připraveni, napsala česká spisovatelka Hana Andronikova.

Povídka Rituál vyšla poprvé v povídkové antologii s názvem Ber, po čem toužíš, kterou v roce 2006 vydalo nakladatelství Listen. V roce 2014 pak byla zařazena do knihy Vzpomínky, co neuletí, což je první souborné vydání autorčiných povídek a drobných próz. Tři roky po předčasné smrti Hany Andronikové knížku vydalo nakladatelství ODEON.

Hana Andronikova

Hana Andronikova se narodila v roce 1967 v tehdejším Gottwaldově. Vystudovala angličtinu a češtinu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V 90. letech pracovala jako personální manažerka v českých i zahraničních firmách.

Hana Androniková

Od roku 1999 se věnovala literární tvorbě. Odbornou veřejnost i čtenáře zaujala hned svým prvním románem Zvuk slunečních hodin. Příběh z baťovského Zlína 30. let a následného nacistického běsnění získal v roce 2001 Literární cenu Knižního klubu a v příštím roce pak v soutěži Magnesia litera cenu v kategorii Objev roku.

V roce 2001, téměř deset let po svém debutu, vydala autorka svůj druhý a zároveň poslední román Nebe nemá dno. I tenhle román se líbil, v soutěži Magnesia litera za něj získala Cenu čtenářů. Sama v jednom z rozhovorů prozradila, že jisté prvky románu, jehož hlavní hrdinka se musí vyrovnat se smrtí svého otce a vzápětí i s vážnou chorobou, jsou bohužel autobiografické.

Zatímco hrdinka románu nad nemocí zvítězí, autorce se to nepodařilo. Hana Andronikova v prosinci 2011 umírá na rakovinu. Bylo jí 44 let.

Kromě dvou zmíněných románů napsala ještě řadu povídek, které vyšly v knize Srdce na udici nebo po smrti autorky v prvním souborném vydání jejích povídek a drobných próz s názvem Vzpomínky, co neuletí. Hana Andronikova je také autorkou několika divadelních her.

Spustit audio

Související