Pod Černou věží zní živá hudba, začal Budějovický Majáles

24. květen 2022 08:58

Budějovický Majáles obsadil krajské město. Po dvou ročnících poznamenaných koronavirem je letos znovu v plném rozsahu. Vůbec poprvé ve své devatenáctileté historii festival nabízí program v prostoru před katedrálou svatého Mikuláše, tedy přímo pod Černou věží.

Program začal vystoupením studentů a adeptů na krále Budějovického Majálesu. „Králové si mají připravit svoje představení a potom tady probíhá studentské hlasování. Každý student může hlasovat pro jakoukoli školu,“ říká produkční Veronika Povišerová.

Vůbec poprvé je program pod Černou věží. „Každý den jsou tady koncerty, které začínají v 18 hodin a končí ve 22 hodin. Přes týden budou studentské jamy, které navazují na královskou soutěž,“ dodává Veronika Povišerová.

Uzavřením části ulice U Černé věže chtějí organizátoři také přispět k debatě o zklidnění dopravy v centru města. „Přijde nám to jako atraktivní lokalita a chtěli jsme ukázat, že to místo nemusí být jenom průchozí, že se tady lidé mohou zastavit a mohou tady trávit čas. Bude se tu konat i debata o veřejné dopravě,“ vysvětluje produkční.

Čtěte také

Originální je také pozadí za pódiem, které tvoří dva kontejnery obalené zlatou fólií s květinami. „My si myslíme, že zeleň může celkově oživit město. Protože v této lokalitě nejsou skoro žádné stromy, chtěli jsme sem zeleň přinést a ukázat, že to může dělat velkou změnu v tom prostoru a oživit ho,“ dodává Veronika Povišerová.

Budějovický Majáles potrvá v krajském městě až do pátku. „Ráda bych vyzdvihla divadelní dramaturgii, která si připravila poměrně pestrý program, ať jsou to taneční workshopy, divadelní workshopy nebo možnost se podívat na kostýmní zkoušku na otáčivé hlediště. Zároveň tady budeme mít opět interprety z Holandska, Rakouska, Belgie,“ zve ředitelka festivalu Bianka Machová.

Festival tradičně zakončí páteční velký majálesový průvod a koncerty na Sokolovském ostrově.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související