Hrobka zakladatele českobudějovického Gymnázia Česká září novotou. Studenti ji adoptovali a obnovili

16. říjen 2021 11:18

Po vyučování nevyrazili za svými koníčky, ale na hřbitov svaté Otýlie v Českých Budějovicích. Studenti Gymnázia Česká tam v uplynulých týdnech chodili čistit hrobku zakladatele školy Matthiase Kocha.

„Byl tady všude nepořádek, bylo to zarostlé mechem. Když jsme sem přišli, nebylo tu vidět v podstatě nic. Vlastně nikdo nevěděl, že tady je nějaký Matthias Koch,“ líčí septimán Matěj Barták. Studenti celý pomník očistili a nakonec přidali pamětní desky.

Zjistit, kde se vůbec hrobka Matthiase Kocha nachází, bylo náročné. „Byly to určitě hodiny a hodiny pátrání v archivech a kronikách. Hodně nám s tím pomohlo vedení hřbitova,“ potvrzuje Michaela Parkosová ze septimy.

Podle Matěje Bartáka byl Matthias Koch významnou osobností. V letech 1902 a 1903 se jako ředitel zásadním způsobem zasadil o stavbu nové budovy gymnázia, která je dodnes dominantou České ulice.

Matthias Koch žil v Budějovicích v letech 1840 až 1926. V letech 1866 až 1884 působil na reálce, poté se stal prvním světským ředitelem německého gymnázia a setrval v této funkci dvacet let. Zasloužil se mimo jiné o stavbu nové gymnaziální budovy v České ulici. Zasedal v městském i okresním zastupitelstvu, byl aktivním členem hospodářských spolků a pomáhal uvést v život několik škol.

Při pátrání se studenti dozvěděli i spoustu zajímavostí. „Objevili jsme svědectví jeho studenta a tam  byly takové pikantnosti, jako že pan Koch chodíval do knajpy, aby zjistil, jestli tam studenti nepijí alkohol, a pak je i trestal,“ vypráví Matěj Barták.

Pro studenty to byl úplně jiný projekt, než na jaké jsou zvyklí ve školních lavicích. Jejich nadšení oceňuje i ředitel Antonín Sekyrka. „Myslím, že si více uvědomili, jak je důležité vracet se do minulosti, možná i to, jak se minulé režimy pokusily zpřetrhat kontinuitu v našem městě, setkávání Čechů a Němců v jednom prostoru. My se vlastně i těmito symbolickými akty vracíme k tomu, abychom si uvědomovali naši společnou minulost,“ říká.

Aby mohli studenti hrobku upravit, musela ji škola adoptovat. Takových adopcí hrobů dnes již zapomenutých osobností v posledních letech po celé republice přibývá.

Město České Budějovice má navíc připravený seznam dalších míst, která chce převzít do svého majetku a obnovit je. „Je jich celkem šestnáct. Mezi těmi hrobkami, které chceme převzít, je například hrobka rodiny Albína Dlouhého, bývalého budějovického starosty,“ uvádí náměstek primátora Ivo Moravec.

V současnosti město také finišuje s opravami tří válečných hrobů na hřbitově svaté Otýlie za necelý milion korun.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související