Spartakiádou i lidským řetězem oslavili 30 let svobody studenti na Gymnáziu Česká v Budějovicích

15. listopad 2019 17:20

Zažili spartakiádu, upletli trikolorní šálu a vytvořili řetěz rukou. Studenti Gymnázia Česká v Českých Budějovicích oslavili 30 let svobody projektovým dnem, během kterého si mohli na vlastní kůži vyzkoušet život za totality, během Sametové revoluce i v 90. letech minulého století.

Iniciátorem byl učitel společenských věd a českého jazyka Jiří Krejčí. „Ten projekt je unikátní v tom, že se na něm podílejí i koncepčně sami studenti. Od začátku to vznikalo v dialogu s nimi a čeká je taková netradiční výuka, která má jako společný jmenovatel svobodu,“ vysvětlil.

Projektový den na Gymnáziu Česká začal v půl deváté ráno spartakiádou. Dvanáctiletý Honza Tam vystoupení přihlížel ve skautském kroji. „Protože bylo také osvobození skautů a já jsem skaut, tak jsem přišel v kroji,“ řekl.

Gymnazisté se k třicátému výročí Sametové revoluce také inspirovali dokumentem Největší přání a ve škole nahráli jeho adaptaci. Jednou z autorek byla studentka Anna Ondřichová. „Musím říct, že mě překvapilo, že mladší studenti to vzali mnohem vážněji než starší, žáci z primy a sekundy měli mnohem víc taková politická přání,“ komentovala.

Čtěte také

Studenti zopakovali i jednu z historických událostí – řetěz rukou, a to pod vedením studentky septimy Markéty Radky Kubalové. „Je to samozřejmě historická událost, protože já necítím žádnou nostalgii, žádný strach té doby, ale je to pořád důležité. Právě ten řetěz by měl být poděkováním všem účastníkům tehdejší doby, že dneska můžeme spolu vést tenhle rozhovor a já můžu říkat svůj názor,“ dodala.

Na Gymnáziu Česká se uskutečnila také beseda s jedním ze zakladatelů Občanského fóra Janem Urbanem a během celého projektového dne studenti pletli trikolorní šálu. Tou pak omotali strom svobody, který byl zasazen před třiceti lety.

Spustit audio

Související