Studenti natáčeli vzpomínky pamětníků a v rozhlase vytvořili reportáže

30. duben 2018 07:50

661 příběhů pamětníků neupadlo v zapomnění díky studentům a neziskové organizaci Post Bellum. Její vzdělávací projekt Příběhy našich sousedů letos podpořil Jihočeský kraj a spolupracuje na něm i Český rozhlas.

Studenti nahrávali na diktafon rozhovory s pamětníky a tento týden ve studiu Českého rozhlasu v Českých Budějovicích z nahrávek tvořili reportáže.

Na jednom z příběhů pracovali Irena Filipová, Radek Pavelka a Filip Hofmann z Obchodní akademie v Písku. „O panu Vondráškovi, který ve svém životě zažil spoustu zajímavých situací, jsme se dozvěděli přes jeho vnučku, naší spolužačku Irenu,“ zní v úvodu jejich reportáže.

Zaznamenali tak osud rodiny, která přišla o statek a silně ji poznamenalo období násilné kolektivizace v 50. letech minulého století.

Studentská reportáž končí slovy: „To, co si prožil otec pana Vondráška, potažmo celá rodina nás intenzivně zasáhlo. Netušili jsme, jaká příkoří a zvůle se lidem děla. Proto jsme rádi, že se s námi pan Vondrášek o svůj životní příběh podělil.“

Rozhlasovou reportáž do projektu Příběhy našich sousedů organizace Post Bellum nahrálo celkem jedenáct skupin studentů z jihočeských škol. Všechna díla zazní při slavnostním dni 19. června v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích.

autor: hoch
Spustit audio

Související