Televize ve výloze bývalého zverimexu v Jindřichově Hradci připomíná listopad 1989

13. listopad 2019 15:16

Sametovou revoluci v Jindřichově Hradci připomíná Jindřichohradecký festival svobody. Lidé si během něj mohou například na náměstí Míru prohlédnout dobové fotografie z jihu Čech.

Pořadatelé připravili také komentovanou procházku po typických stavbách té doby nebo zaniklých vesnicích v pohraničí. Přímo v centru města zase připomínají, jak se informace o pražských událostech šířily do zbytku republiky.

Píseň Jednou budem dál, která se stala jedním ze symbolů Sametové revoluce, teď zní z výlohy bývalého zverimexu v Panské ulici v Jindřichově Hradci. Ve výloze, kde dřív byly hračky pro psy, krmení pro andulky nebo rybičky, je velký monitor.

V listopadu 1989 tu stávala televize, kterou umístil prodavač Stanislav Brýna. „Na akvárium jsme dali naši státní vlajku a televizi. V ní běžela v jednom kuse, ve dne, v noci, smyčka se zásahem proti studentům v Praze,“ vzpomíná.

Kromě letáků, které z Prahy vozili studenti a rozmnožoval je na faře tehdejší evangelický kněz Jan Blažek, byla jeho televize jedním z mála kanálů, díky němuž se mohli lidé v jihočeském okresním městě dozvědět něco o událostech v Praze.

„To víte, že jsem měl velikánský strach. První, kdo přišel, byli estébáci a hned chtěli, abych šel ven, že si mě vyfotí a takové kecy. Já jsem jim povídal: Dobře, ale než půjdu, tak výlohu zamknu a jakmile s ní něco uděláte, volám do práce. Byl jsem ještě zaměstnanec normálního zverimexu a řekl jsem, že udělám inventuru a takový schodek, že se budou divit, tak toho se lekli,“ dodává.

Čtěte také

Osobní odvahu Stanislava Brýny se rozhodl k 30. výročí Sametové revoluce připomenout spolek Rozmanitě, který pořádá Jindřichohradecký festival svobody. Výlohu bývalého zverimexu proto jeho členové naaranžovali podle dobové fotografie.

Ručně namalované plakáty Občanského fóra, státní vlajku i dobové fotografie do výlohy instalovala Martina Fišerová. Záznam, který můžou kolemjdoucí sledovat ve smyčce po celý den, ale listopadu 1989 neodpovídá. „Nemáme stejné záběry, ty se nedochovaly, ale od České televize jsme získali jiné,“ vysvětluje Martina Fišerová.

Televize ve výloze bývalého zverimexu bude události listopadu 1989 připomínat celý tento týden. Kromě toho spolek Rozmanitě připravil na náměstí Míru výstavu dobových fotografií z Jindřichova Hradce, koncert a na nedělní podvečer i setkání u Morového sloupu na náměstí.

Spustit audio

Související