Husitské muzeum v Táboře připravilo venkovní výstavu k 30. výročí pádu komunismu

12. říjen 2019 14:42

Rok 1989 a další „devítková" výročí připomíná nová venkovní výstava Husitského muzea v Táboře. Lidé si ji mohou prohlédnout na náměstích Starého a Nového města. Čekají je celkem čtyři zastavení.

„Výstava se věnuje jednak celorepublikovým událostem, aby se obyvatelé Tábora dozvěděli nějaký kontext, a pak je tu samozřejmě část věnovaná přímo místním událostem, takže se dozví, co se přesně odehrávalo tady,“ říká kurátorka Lenka Vandrovcová.

Expozice začíná na vlakovém nádraží a pokračuje na náměstí T. G. Masaryka. „Abychom představili rozpad komunistického režimu v Československu, chtěli jsme připomenout i rozpad východního bloku. Tomu je věnován jeden z panelů, další už reflektují události u nás,“ dodává Lenka Vandrovcová.

Čtěte také

V části, která je věnovaná dění přímo v Táboře, autoři připomínají například prvomájový průvod v roce 1989, na kterém vystoupila místní disidentka, výročí srpnové okupace a poté už listopadové události.

„První velká demonstrace v Táboře byla ve středu 22. listopadu. Vystoupila tady herečka Zdena Hadrbolcová, protože herci a studenti zajížděli do měst a informovali o událostech v Praze. Pak už se demonstrovalo každý den,“ uvádí kurátorka.

Výstavu nazvanou Rok 1989 v Táboře a další devítková výročí podpořilo grantem ministerstvo kultury. Prohlédnout si ji můžete až do 30. listopadu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související