Desky se jmény padlých studentů gymnázia v Jindřichově Hradci dostaly novou podobu

19. listopad 2019 13:53

Gymnázium v Jindřichově Hradci oslavilo výročí 30 let svobody novými pamětními deskami se jmény padlých studentů. Ty staré, které ještě zdobily rudé hvězdy, nahradily elegantní skleněné s lipovou snítkou.

Jména studentů, kteří se stali obětmi první nebo druhé světové války, dosud ve vestibulu jindřichohradeckého gymnázia připomínala mozaika a také kartonové desky, které se začaly po letech kroutit.

Dočasná ředitelka školy Anna Kohoutová je nechala vyměnit za nové skleněné. „Všimli jsme si, jak moc zanedbané jsou, a řekli jsme si, že zvlášť v těchto dnech, kdy slavíme významná výročí, si dopřejeme revitalizaci tohoto místa,“ vysvětlila.

Čtěte také

Nové skleněné desky, které připomínají jména padlých studentů, pomáhal vytvořit výtvarník a učitel výtvarné výchovy Pavel Vavřík. Na mozaice nad fontánou mohou návštěvníci jindřichohradeckého gymnázia, studenti nebo učitelé číst tři jména – Vojtěch Poláček, Jiří Procházka a Antonín Decker.

Posledního jmenovaného při slavnostním odhalení upraveného pietního místa připomněl Jiří Langer ze Spolku přátel starého Jindřichova Hradce, Antonín Decker byl totiž jeho prastrýc. „Po maturitě byl přijat na pražskou právnickou fakultu, ale studia musel následně přerušit, protože byl odveden na frontu,“ vyprávěl.

Staré kartonové desky se jmény padlých studentů se z jindřichohradeckého gymnázia přesunou do okresního archivu, kde se stanou součástí sbírek.

Spustit audio

Související