„Prase Hitler.“ Na budějovickém gymnáziu našli 80 let starý protiněmecký lístek

24. srpen 2018 07:29

Rekonstrukce gymnázia Česká v Českých Budějovicích vynesla na světlo světa 80 let starý poklad. Při výměně oken si zedníci všimli malého lístku, který autor datoval 5. října 1938.

Kdyby lístek našel někdo ještě v období protektorátu, hrozila by pisateli jistá smrt. Vlastenecký text je namířen proti fašistickému Německu a jeho vůdci.

Poklad se skrýval v dutině pod okenním rámem. „Je tam mezera, kde byly smotky papírů. Naše firma pracuje často ve starších domech a občas se něco najde. Když narazíme na nějaké papíry, vždycky se díváme, jestli je tam nějaké datum a co je tam psáno,“ popisuje zedník Jaroslav Candra.

V tajné skrýši byl mimo jiné obrázek tanku s vojáky, šest hliněných kuliček a především lístek neznámého autora. „Až bude někdo tento lístek čísti, nechť si vzpomene, že byl dán do díry od suku v okně 4. A reálného reformního gymnázia v Českých Budějovicích v České ulici 5. října 1938, v den odstoupení pana prezidenta Edvarda Beneše,“ čte ředitel školy Antonín Sekyrka. V dolním rohu je ještě připsáno: „Prasata německá a prase Hitler.“

Pro autora mohlo mít případné objevení v období protektorátu fatální následky. „Na tomto gymnáziu opravdu nacisté řádili. Deportovali tehdejšího ředitele, kterého potom zabili v Osvětimi. Budějovická veřejnost zná asi i jméno profesora Stejskala, po němž je dnes pojmenovaná bývalá Divadelní ulice. Profesor Stejskal byl během heydrichiády zatčen gestapem a následně popraven v Táboře,“ připomíná Antonín Sekyrka.

Jihočeši popravení nacisty skončili v rybníce Vítek. Jejich popel sypali ze známého mostu

Nacisté chtěli popravené Čechy zlikvidovat beze stopy. Nechtěli, aby někde vzniklo pietní místo. Popel mrtvých proto sypali z kamenného mostu mezi Starou a Novou Hlínou do rybníka Vítek

Historický most přes rybník Vítek mezi Starou a Novou Hlínou u Třeboně je známý z několika filmů, například v pohádce Byl jednou jeden král z něj sypali sůl. Váže se k němu ale i jedno válečné tajemství. V období protektorátu sehrál podobnou, ale nesrovnatelně temnější úlohu.

Čeští studenti směli do budovy v České ulici chodit jen do června 1939. Od září už měli vstup zakázán. Pamatujete si to absolvent, dnes skoro čtyřiadevadesátiletý Vlastimil Kučera. „Pak byl konec, školu jsem viděl až po válce. Byla zavřená, byl z ní lazaret, takže my jsme chodili po všech možných školách. Hned ten první rok jsme chodili částečně do budovy Jirsíkova gymnázia,“ vypráví.

Ředitel školy Antonín Sekyrka by rád pisatele nebo jeho potomky našel. Autorovi lístku by dnes mohlo být kolem 95 let.

„Tak nás někdy napadá, že třeba mohl jít po válce se svými dětmi kolem školy a jen tak utrousit, jestli tam pořád ještě je ta skrýš a v ní ten lístek. Možná i taková větička by stačila k tomu, abychom nakonec vypátrali toho malého hrdinu, který si tenkrát dovolil napsat takovou troufalost, že Hitler je prase,“ dodává ředitel.

Zmiňovaný lístek i historii s ním spojenou bude v budově gymnázia Česká připomínat speciální informační panel.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související