Po roce mohli prachatičtí studenti univerzity třetího věku konečně složit imatrikulační slib

30. září 2021 13:38

S velkolepou atmosférou a v krásném prostředí složili svůj imatrikulační slib studenti akademie třetího věku v Prachaticích. Akce se odehrála v zrestaurovaném kostele sv. Jakuba Většího. Na imatrikulaci i své studium si museli studenti kvůli pandemii koronaviru počkat celý rok.

Imatrikulaci v kostele zahájila studentská hymna Gaudeamus Igitur. Pak už přišla řada na samotné sliby. I když se univerzita třetího věku v mnoha ohledech liší, imatrikulace i promoce je v Prachaticích tradičně její součástí.

„Já jsem takový akční člověk a pořád přemýšlím, jak bych lidem ukázala, že knihovny jsou nejen půjčovny knih, ale opravdu velké kulturní a vzdělávací instituce. U nás je o univerzitu třetího věku velký zájem. V Prachaticích funguje díky knihovně od roku 2013 a tohle je už čtvrtý obor, který tady začínáme imatrikulací,“ říká Hana Mrázová, ředitelka prachatické městské knihovny, která je střediskem univerzity třetího věku.

K oboru Cestovatelství po jižních Čechách v 21. století se přihlásilo 34 studentů a studentek. Mezi nimi i Ludmila Orálková. „Měla jsem pocit, že ve svém věku potřebuji nějakou aktivitu, abych se udržela ve formě. Na dnešek jsem se těšila, protože to pro mě bude nové a bude to silný zážitek,“ vysvětlila.

Čtěte také

I když na studium i imatrikulaci si museli počkat, za sebou už studenti mají dvě badatelské cesty. „První byla na Podkletí, druhá na Novohradsko. Studenti mají za sebou první setkání a skupina si padla do noty, chtějí pokračovat dál. Teď v říjnu bude první seminář,“ dodává Hana Mrázová.

O univerzitu třetího věku je v Jihočeském kraji zájem. „Nabízíme mnoho kurzů od dětské univerzity, přes kvalifikační kurzy po univerzitu třetího věku, která tvoří velký segment. Navštěvuje ji asi polovina účastníků celého našeho celoživotního vzdělávání,“ uvádí Helena Machulová, vedoucí oddělení celoživotního vzdělávání Teologické fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

I přesto, že na své studium museli čekat, odhlásili se během roku z univerzity třetího věku pouze dva lidé. Ti ostatní teď mají před sebou tři roky studia.

Spustit audio

Související