Dohání, co ve škole nestihli zamlada. O virtuální Univerzitu třetího věku je opakovaně zájem

6. únor 2020 16:13

Přes 90 seniorů se v Českých Budějovicích zapsalo do nového semestru virtuální Univerzity třetího věku. Ve městě tuto možnost studia organizuje Klub Aktiv, který má 110 členů.

Na přednáškový cyklus Rituály evropských šlechtických rodů se přišli přihlásit i nováčci. Studenti této univerzity se setkají ještě pětkrát. Učit se mezitím budou doma a testy vyplní na počítači.

Ve frontě čekala na zápis do nového semestru také Romana Lavičková. „Je to už můj šestý semestr, tudíž budu mít absolutorium,“ řekla.

Někteří studují dál, přestože už jeden diplom mají, například Václav Roudenský z Hosína. „Dneska začínám dvanáctý semestr. Tady se kouká na přednášku, která je zhruba hodinová, potom se zkusmo udělají testy a doma si člověk může přednášku pustit znovu,“ popsal.

U zápisu se objevily ale i nové tváře. „Mnozí se zúčastňují studia poněkolikáté, dokonce několikrát už promovali v Praze, ale virtuální univerzita má stále nové přednáškové cykly. Teď je velmi lákavý cyklus Rituály evropských šlechtických rodů, takže si to senioři mezi sebou řekli a nečekaně přišli i ti, co ještě virtuální univerzitu nestudovali,“ potvrdil předseda Klubu Aktiv František Batysta.

Během čtyřměsíčního semestru se senioři na přednášce sejdou ještě pětkrát. Vybírat si mohou ze dvou témat. „Třeba naposled byl Leonardo Da Vinci, ten opravdu nebyl jednoduchý, potom Michelangelo a pak samozřejmě dějiny českého státu,“ vzpomněla Romana Lavičková.

Čtěte také

„Líbí se nám, že se dozvídáme nové věci a jsme tu mezi lidmi,“ pochvaloval si student Jarda. „Co jsme nestihli ve škole zamlada, teď doháníme,“ dodal jeho spolužák Pepa.

V Českých Budějovicích je Klub Aktiv jediný, kdo virtuální Univerzitu třetího věku organizuje. V Jihočeském kraji je ale center pro tuto možnost vzdělávání víc, například v Kaplici, Třeboni nebo Jindřichově Hradci.

O absolvování této školy padl ve frontě na zápis i vtip. „Viděla jsem kreslený, jak tam leží pacient v nemocnici a přivezou na vozíku takovou paní a říkají: Dnes vás bude operovat absolventka Univerzity třetího věku,“ vyprávěla Romana Lavičková.

Českobudějovický seniorský Klub Aktiv v celorepublikovém měřítku patří k těm největším a nejstarším.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související