Strojvůdce i primářka patří k dospělým žákům výtvarného oboru základní umělecké školy v Táboře

22. červen 2020 16:29

Je jim mnohdy kolem šedesáti let, přesto stále studují. Po koronapauze končí školní rok i třídě dospělých žáků výtvarného oboru základní umělecké školy v Táboře, kde učí akademický malíř Teodor Buzu.

V ateliéru můžete před stojanem s plátnem a barvami potkat penzisty, strojvůdce nebo i primářku místní nemocnice.

„K Teodorovi chodím už asi pátým rokem. Dlouho jsem se neodvažovala vstoupit, ale teď zpětně vidím, že to byla velká chyba. Je to úžasný relax, setkání lidí, kteří mají stejný zájem, a k mé práci je to skvělý doplněk, který mě opravdu nabíjí,“ pochvaluje si primářka očního oddělení táborské nemocnice Danica Žížalová.

Na kurzu naposledy namalovala obraz historického centra Tábora z ptačí perspektivy. „Je na tom vidět, jak krásnou strukturu město Tábor má, jak krásně ho obtéká řeka Lužnice a jak ho z druhé strany objímá starověký Jordán,“ popisuje.

Čtěte také

S paletou a štětcem v ruce pracuje v ateliéru také strojvůdce Petr Brabec, který se při výběru témat inspiruje i tím, co vidí při jízdě lokomotivou, třeba polem vlčích máků. „Pro mě je to uvolnění, zklidnění duše. U malování si odpočinu, když jsem doma sám,“ vypráví.

Právě samota je fenomén, který umělci často důvěrně znají. Říká to učitel Teodor Buzu, akademický malíř pocházející z Moldávie, který byl během koronapauzy se svými studenty pouze ve virtuálním kontaktu.

„Pro nás to není nic nového, my jsme v karanténě, v exilu celý život, protože jedině o samotě je možné tvořit a dělat dobré věci. Samozřejmě je dobré vyjít někam na výtvarné sympozium, výstavu, vernisáž, ale nejlepší věci vznikají o samotě, takže pro mě je karanténa celoživotní pojem,“ vysvětluje.

Obrazy studentů ateliéru Teodora Buzu si zájemci můžou prohlédnout do pátku na výstavě v galerii knihovny v Plané nad Lužnicí.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související