Začaly přijímací zkoušky na základní umělecké školy. Budoucí žáky už vybírali v Třeboni

9. červen 2020 09:12

Nejen žáci devátých tříd, kteří chtějí studovat maturitní obory, ale i někteří zájemci o umělecké vzdělávání skládali přijímací zkoušky. Hudební sluch, pohybové i výtvarné nadání přišly ukázat například děti do základní umělecké školy v Třeboni.

Největší zájem byl tradičně o hudební obor. Nikol Doškářová, která teď chodí do první třídy základní školy, byla jedním z mála dětí, které už při přijímacích zkouškách dokázaly zahrát na nějaký hudební nástroj, a to klavír.

„Já studuji na učitelku mateřské školy a musím se učit na klavír a ona se učí se mnou, umí to líp než já,“ vysvětlila s úsměvem maminka Jana Doškářová. Hudební talent prý Nikol zdědila po dědečkovi.

Pro svou budoucí hudební dráhu si ale nevybrala klavír, chce se učit hrát na housle. „Napadlo mě to díky tomu, že paní učitelka hraje na housle, znám Leoše Janáčka a zaslechla jsem Čtyři roční období a tam jsou jako hlavní nástroj housle,“ řekla.

Čtěte také

K přijímacím zkouškám na základní uměleckou školu v Třeboni mohou přijít děti už od pěti let. Největší zájem je o hudební obory. Právě s nimi je podle ředitele Matouše Řeřichy nejvhodnější začít právě v tomto věku.

„Kdo nehraje na klavír třeba od pěti let, už to pak nedožene, takže tam je opravdu potřeba nějaká dávka talentu, ale i ctižádost rodičů a spolupráce s pedagogy. Řekl bych, že čím dřív se s hudebním oborem začne, tím líp,“ připomněl.

Základní umělecká škola v Třeboni má kapacitu 561 dětí. Pro příští školní rok by tu rádi přijali čtyřicet až šedesát nových žáků. Jestli byli uchazeči o studium úspěšní, se dozví do poloviny června.

Spustit audio

Související