Po dlouhých koronavirových prázdninách se vrátili do lavic i žáci školy v českobudějovické Arpidě

3. červen 2020 09:17

Děti ze školy v českobudějovické Arpidě už jsou opět mezi svými kamarády. Od pondělí mají výuku, ale maximálně po pěti. Zatím se do školy vrátila zhruba polovina žáků, další budou postupně přibývat.

Některé děti se na otevření školy těšily tolik, že nemohly dospat. Tak popsala své pocity po dvouměsíčních nečekaných prázdninách například Klárka.

Těšil se i sám ředitel centra pro osoby s postižením Marek Wohlgemuth. „Myslím, že jim Arpida scházela, že jim scházel kontakt s kamarády i s dospělými. I dospělým uživatelům sociálních služeb chyběly kontakty, takže se všichni těšili a určitě je terapií i to, že teď se opět potkáváme a už máme zase o čem přemýšlet,“ komentoval.

Čtěte také

Hodiny už zase vede učitel Pavel Antl. „Máme ve třídě pět dětí z celkového počtu sedm, děti se těšily, jsou tady rády a pokračujeme tam, kde jsme přestali v březnu. Teď začínáme číst, psát, počítat, učíme se tvary a barvy, rozvíjíme schopnosti dětí směrem k praktickému zaměření do života,“ popsal.

Kontakt s lidmi je pro děti z Arpidy velmi důležitý, proto někteří během koronavirové pandemie komunikovali na dálku. „Nemohli jsme zavřít krám a říct, že teď se prostě nejede, takže jsme se snažili rodiny podporovat formami, které byly povolené, ať už službami v terénu nebo třeba jen přes telefon a email,“ dodal Marek Wolhgemuth.

Kromě školy a školky už je v provozu také fyzioterapie, ergoterapie a logoterapie. Do českobudějovického centra Arpida, které pomáhá lidem s postižením, zatím dochází zhruba polovina žáků, měli by ale postupně přibývat.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související