Děti se vrátily do škol. Od spolužáků ale musejí držet odstup a platí přísná hygienická pravidla

25. květen 2020 16:02

V Česku skončila většina omezení spojených s pandemií koronaviru. Po více než deseti týdnech se do lavic vrátili i žáci prvního stupně základních škol. Jejich účast na výuce je dobrovolná. Většina dětí se zpátky do školy těšila, hlavně na spolužáky.

Do malotřídky v Popelíně na Jindřichohradecku přišla polovina z 28 zapsaných žáků. „Trochu jsem měla obavy, co bychom dělali, kdyby se přihlásily všechny děti, protože nemáme prostory, kam bychom je mohli dát. Školní skupinu sice může tvořit až patnáct dětí, ale my máme malé třídy, takže bychom nesplnili požadavky na rozestupy,“ říká ředitelka Lenka Macků.

Na návrat do školy se děti těšily. Domácí výuka přes internet podle nich nebyla těžká, ale chyběli jim spolužáci. „Já jsem se nudil,“ potvrzuje čtvrťák Tomáš, který stejně jako ostatní děti sedí v lavici sám a na spolužáky i paní učitelku se dívá přes plexisklo ochranného štítu.

Děti, které rodiče do školy poslali, jsou rozdělené do dvou skupin. Jedna tu bude jenom dopoledne, druhá i odpoledne. V každé skupině jsou tak namíchaní žáci od první do páté třídy.

Čtěte také

Pro druhou polovinu dětí, které se rodiče do konce školního roku rozhodli do školy neposílat, bude výuka dál pokračovat online. Alespoň prostřednictvím internetu by se ale všichni spolužáci mohli potkat.

Po více než deseti týdnech se v Popelíně otevřela i mateřská škola. I tady mají děti nasazené průhledné štíty. „Docela to jde, zvykly si na to. Někomu to sice trochu klouže, ale to poupravíme a jde to,“ komentuje učitelka Eva Krafková.

Na rozdíl od základní školy byl zájem rodičů o mateřskou školu v Popelíně menší, z osmnácti zapsaných dětí jich přišlo pět. Pokud to počasí dovolí, budou děti ze školky i ze školy trávit maximum času na zahradě, kde budou moct štíty i roušky odložit.

Spustit audio

Související