Školy se otevřely pro žáky devátých tříd. Ti přípravu na přijímačky po koronavirové pauze vítají

12. květen 2020 11:43

Žáci devátých tříd základních škol mohou od pondělí chodit do školy. Učí se ale jen ve skupinkách po patnácti. V Základní škole Dukelská v Českých Budějovicích proto deváťáci zaplnili čtyři třídy. Posílený učitelský dozor kontroloval rozestupy, do školy žáci přicházeli v rouškách.

„Jsem po dvou měsících ve škole, bez žáků je tady smutno, takže se těším, že se alespoň část z nich vrátí,“ komentovala při odemykání dveří vrátná Miroslava Kovářová.

„Na hlasivkách je opravdu cítit, že si odpočinuly, a teď zase dostanou zabrat, ale těšila jsem se na děti a i děti se těšily do školy, protože už neměly doma koho zlobit,“ řekla s úsměvem učitelka Helena Kratochvílová.

Jako první do školy přišel čtrnáctiletý Jindřich. „Docela jsem se těšil, protože doma už to bylo k nevydržení. Hlásím se na střední školu do Vodňan a ve škole mi určitě víc pomůžou než doma, je těžší učit se sám. Z přijímaček mám docela strach, hlavně kvůli tomu, že bude jenom jeden termín,“ zmínil.

Termín přijímacích zkoušek na střední školy je 8. června. Pomoc od učitelů proto přijde vhod i Jáchymovi. „Je těžké se na přijímačky připravit sám doma, proto myslím, že je velice prospěšné jít do školy,“ vysvětlil. „Z přijímaček strach nemám, ale vadí mi, že máme jenom jeden pokus,“ dodala jeho spolužačka Adéla.

Čtěte také

Docházka do školy je nyní nepovinná, z téměř 80 deváťáků se jich v pondělí vrátilo 55. Ostatní se stále učí na dálku. Helena Kratochvílová proto po hodině ve třídě usedá k počítači na další výuku.

„Celkově už učím asi třicet let a takovou situaci jsem ještě nezažila. Bylo to pro nás něco nového. Učení online nebylo zpočátku žádná zábava, technika selhávala, takže jsme rádi, že se škola otevřela, a doufám, že do těch přijímaček ještě něco uděláme a všechno dobře dopadne,“ doplnila.

Deváťáci jsou rozděleni do čtyř skupin, v jedné třídě jich může být maximálně 15. Základní školu Dukelská budou navštěvovat třikrát týdně vždy na čtyři hodiny. „Výuka takto potrvá až do konce školního roku, ale předpokládáme, že po přijímacích zkouškách některé děti přestanou chodit,“ uvedl ředitel Zdeněk Hnilička. Od 25. května bude škola otevřena i dětem z prvního stupně.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související