Maturanti se po dvouměsíční pauze vrátili do školních lavic, sedět vedle sebe ale nemohou

11. květen 2020 15:55

Více než 6100 studentů by letos v Jihočeském kraji mělo ukončit svoje působení na střední škole maturitou nebo závěrečnou zkouškou. V pondělí 11. května se mohli po dvouměsíční pauze vynucené opatřeními proti šíření koronaviru vrátit do školních lavic a svoje znalosti těsně před zkouškou dospělosti ještě naposledy konzultovat s učiteli.

Na Střední zdravotnické škole v Jindřichově Hradci tuto možnost využili téměř všichni. Studentky maturitního ročníku oboru Zdravotnický asistent vítala ředitelka Běla Picková. „V pondělí a v úterý má konzultace 4. A, ve středu a ve čtvrtek 4. B. Vždycky první den se věnují všeobecně vzdělávacím předmětům a druhý den odborným,“ nastínila.

Ještě než začala škola konzultace připravovat, zjišťovala, jaký zájem o ně maturanti budou mít. Většina studentů tuto možnost přivítala.

Patří mezi ně Lucie Semová, která do školy v pondělí ráno dorazila přímo z noční směny v nemocnici. „Chodím na brigády na oddělení chirurgie a bylo hodně náročné stmelit práci a učení na maturitu. Musím říct, že škola chyběla, tam bychom se připravovali lépe,“ komentovala.

Čtěte také

Ještě než studenti vejdou do učebny, musejí odevzdat čestné prohlášení, že nebyli v kontaktu s člověkem nakaženým koronavirem. „Pokud by se žák necítil dobře, měříme pro kontrolu také tělesnou teplotu, ale není to povinnost. Máme pro každého připravenou druhou roušku a žáci byli upozorněni, že si mají donést sáček, do kterého schovají roušku, ve které přišli,“ dodává Běla Picková.

Konzultace můžou maturanti absolvovat ve skupinách maximálně po patnácti. Na lavicích ve třídě mají modrými nálepkami označená místa, na kterých můžou sedět. Škola tak zajistí dodržování předepsaných rozestupů.

Konzultace před maturitami mají studenti Střední zdravotnické školy v Jindřichově Hradci naplánované na tento a příští týden. Od 25. května začne praktická část jejich zkoušek dospělosti. Ty se výjimečně neuskuteční v nemocnici, ale v praktických učebnách školy.

Spustit audio

Související