Začalo nejvýraznější uvolňování opatření proti koronaviru, restaurace můžou otevřít předzahrádky

12. květen 2020 09:11

Nakoupit u řezníka, objednat čerstvé pivo, přeměřit rozestupy stolů, připravit dezinfekci a svolat kuchaře. Podobný scénář zažívají tisíce restaurací v celé zemi, které znovu mohou obsluhovat na předzahrádkách.

Dlouho očekávaný koronavirový restart zatím využily i dvě hospody na Žižkově náměstí v Táboře.

„Naše dcera chodí na hudebku, potřeboval jsem na ní někde počkat, takže jsem si sedl na předzahrádku. Je to příjemné, člověk se alespoň trochu vrací k tomu běžnému životu. Škoda, že není lepší počasí, myslím, že i restauratéři by to uvítali,“ pochvaloval si jeden z prvních návštěvníků Pavel Šácha.

Hosty vyhlížel šéfkuchař Martin Svatek. „Dneska je den D, takové natěšení jako když jsem se vyučil a šel poprvé do práce. Těšíme se na to, očekáváme, že se k nám hosté vrátí a je to hezké. Dneska jsme jim připravili vepřové žebírko a čočkovou polévku,“ popsal.

Čtěte také

Ekonomické dopady nucené pauzy v podnikání se podle něj projeví až na konci roku. „Máme před sebou sezónu, takže budeme se snažit minimalizovat ztrátu. Sčítat se to bude až na závěr roku,“ dodal.

V zemi stále ještě platí nouzový stav kvůli pandemii koronaviru a provozovatelé všech restaurací musí na předzahrádkách zajistit dodržování hygienických opatření. Jedním z nich je například dodržování rozestupů mezi návštěvníky.

Na Žižkově náměstí v Táboře jsou zatím v provozu pouze dvě předzahrádky. Ostatní provozovatelé restaurací otevřou podle svých možností, většina hosty přivítá ještě tento týden.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související