Najít práci pro mladé lidi z dětských domovů teď není snadné. Na dálku pomáhají koordinátoři

7. květen 2020 09:33

Odchod z dětského domova není nikdy jednoduchý. Teď ale nový životní start mladým lidem ještě ztížila pandemie koronaviru. Pomoci se snaží koordinátoři z obecně prospěšné společnosti Your Chance.

Do projektu Začni správně se zapojila i osmnáctiletá Tereza. „Koronavirus mi život hodně zkomplikoval, protože jsem těsně předtím odešla z dětského domova. Mám před závěrečnými zkouškami ve škole, nemohu sehnat brigádu, takže jsem skoro bez příjmů a hledání práce je také těžké, protože nevím, kdy se budou skládat zkoušky a já budu moct nastoupit,“ popisuje.

Právě v této době s ní komunikuje Ivana Longinová z obecně prospěšné společnosti Your Chance. „V tuto chvíli je vidět, které děti to s námi a vůbec se sebou myslí vážně. Obrací se na nás, protože vědí, že nás potřebují, a konečně jim došlo, proč tady jsme,“ uvádí.

Koordinátoři dětem nabízí pomoc při odchodu z dětských domovů. „Tento projekt je dobrovolný, to znamená, že děti s námi musí chtít spolupracovat, nikdo je nemůže nutit, aby na sobě pracovaly a měly někoho, kdo jim pomůže, pokud samy nechtějí,“ dodává Ivana Longinová. Společnost spolupracuje s osmi dětskými domovy v jižních Čechách, což je naprostá většina.

Čtěte také

Domovy jsou teď kvůli koronakrizi zavřené, děti do školy ani nemohou. „Jsou v domovech, vychovatelé suplují učitele, je to poměrně dlouhé, ale musíme to nějak přežít. Jsem moc rád, že spolupracujeme s projektem Your Chance, protože pomáhá při tom opravdu těžkém vstupu do života,“ komentuje ředitel domova v Žíchovci Josef Peiker.

Mladí s koordinátory v této době většinou komunikují přes mobilní aplikace a sociální sítě. „Fungují takzvané videochaty. Naše děti se spojí se svým koordinátorem, je to pro mě velké povzbuzení, protože zároveň dostávají informace, co se děje, co se bude dít, přeci jenom tahle situace je poměrně náročná,“ dodává Josef Peiker.

Největší problém podle koordinátorky je najít v této době práci. „Snažili jsme se shánět nějaké notebooky pro děti, protože vzdělávání v dětských domovech je momentálně složité, ale teď mnohem víc pracujeme s dětmi, které už v domovech nejsou, protože právě ty potřebují naší pomoc úplně nejvíc,“ uzavírá.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související