Do výrobních hal písecké Faurecie se po šestitýdenní pauze vrátí zaměstnanci, bude jich ale míň

4. květen 2020 12:28

Další jihočeské průmyslové závody obnovují výrobu. Je mezi nimi i písecká společnost Faurecia, která vyrábí součástky a příslušenství pro automobilový průmysl. Přípravy na zahájení provozu trvaly  čtrnáct dnů a stály miliony korun.  Kvůli velkým ztrátám společnost propustila některé agenturní zaměstnance.

„Zrušili jsme recepci a máme tu vstupní kontejner s dezinfekcí na ruce a boty, povinnými brýlemi a oblečením. Dva pracovníci tu budou měřit teplotu. Do ochranných pomůcek jsme investovali 150 tisíc euro,“ říká ředitel Vojtěch Janák.

V závodě pracuje přes 500 zaměstnanců a společnost už si nemůže dovolit další přerušení výroby. „Po dobu pěti týdnů jsme nevyrobili ani kus. Celkově se vůči rozpočtu už odchylujeme o víc než dva a půl milionu euro, takže ty ztráty jsou obrovské a my si nemůžeme dovolit dále držet výrobu zastavenou,“ potvrzuje ředitel.

Kmenoví zaměstnanci Faurecie nastoupí všichni znovu do práce. V době nouzového stavu dostávali šedesát procent platu a vybrali si dovolenou. Miroslav Mrázek, který v závodě pracuje dvanáct let, návrat vítá. „Úspory mám, ale platím hypotéku, takže mizí hrozně rychle,“ vysvětluje.

Čtěte také

Faurecia kvůli ztrátám a omezené výrobě propustila sto agenturních zaměstnanců. Veška Ilinka z Moldavska neodjela domů jen proto, že se stala stálou zaměstnankyní. „Nabídli mi nějakou práci jenom za jídlo a ubytování, nesouhlasila jsem a skončila s agenturou. Stala jsem se zaměstnancem Faurecie, protože jinak bych musela domů,“ popisuje.

Než se výroba dostane na úroveň před koronakrizí, může to podle ředitele Vojtěcha Janáka trvat i několik let. „Rozjedeme se na nějakých deset až patnáct procent výroby, a to bohužel potrvá dva až tři týdny. Pak bychom měli podle objednávek velkých automobilek jít na dvacet až třicet procent. Naše vedení odhaduje, že na únorové množství, to znamená před koronavirem, se můžeme vracet až po dobu čtyř let,“ doplňuje.

V pondělí spustí výrobu také Kovosvit Sezimovo Ústí na Táborsku. Tato společnost se na rozdíl od písecké Faurecie nebo společnosti s. n. o. p. vrátí hned na původní objem produkce.

Spustit audio

Související