Netradiční umělecké objekty se objevují v jižních Čechách. Začne výstava Umění ve městě

30. květen 2020 11:59

Na několika místech v Českých Budějovicích, ale i v dalších městech se objevily obří sochy a rozměrné výtvarné objekty. To je neklamné znamení, že se blíží výstava Umění ve městě.

Letošní 13. ročník nezastavila ani koronavirová pandemie. Všechny sochy jsou totiž nainstalované venku pod širou oblohou, a to hned v šesti jihočeských městech.

Například u Malého jezu na řeku Malši v Českých Budějovicích pořadatelé spustili velkou sekeru zaseknutou do obrovského špalku. „Jedná se o sochu od Josefíny Jonášové. Josefína je surrealistická autorka, i na tomto díle je to vidět, protože z té sekery ještě pučí květy, je to takový pěkný kontrast,“ říká iniciátor Umění ve městě Michal Trpák.

Malý jez patří mezi místa, která pořadatelé výstavy využívají poprvé. „Celkově je to asi dáno tím, že letos je tématem voda. Převážně na toku Malše ji osídlíme sedmi pontony a na každém se odehraje nějaká výtvarná instalace, z toho principu využíváme i nová místa,“ vysvětluje Michal Trpák.

S ukotvením uměleckých předmětů do vody a na vodu pomáhá Roman Nedvěd. „Ponton je plovoucí zařízení, které je velice nestabilní, takže se musí správně ukotvit. Pokud zvolíme správné pontonové zařízení, aby sochu udrželo, tak to není žádný problém,“ popisuje. Umělecká díla drží na svém místě díky betonovým kotvám ve vodě a statickým kotvám na břehu.

Umělecké objekty a instalace v rámci Umění ve městě se objeví nejen v Českých Budějovicích, ale i Hluboké nad Vltavou, Veselí nad Lužnicí, Týně nad Vltavou, Bechyni a Lipně nad Vltavou. Zůstanou tu až do konce září.

Spustit audio

Související