Obrazy ze starých krajek, knoflíků a deček jsou k vidění v židovské synagoze ve Čkyni

11. červen 2020 08:42

Tisíce knoflíků, starodávné krajky a dečky jsou pro Růženu Bílkovou ze Čkyně na Prachaticku tak vzácné, že je nedokázala vyhodit. Raději z nich vytvořila obrazy. Zhruba 40 jich teď vystavuje v místní židovské synagoze.

„Bylo mi líto vyhodit třeba takový roztřepený šátek, který nosila možná babička do kostela. Tak sedím u rádia, poslouchám Český rozhlas, vždycky mám hromádku knoflíků, objevím nějaký textil a hraji si s tím,“ vypráví.

Každé dílo vyrobené z látek, krajek a knoflíků má svůj příběh, inspirací jsou pohádky i písně. Pás k šatům vytvořila Růžena Bílková z krajek. „Je z deček, které kdysi každá hospodyňka měla na nočních stolcích, na stole, když se servírovala bábovka,“ popisuje.

Autorka své výtvory vystavuje úplně poprvé, dosud je měla jen doma v krabicích. Pak ji oslovila Lucie Růžičková ze spolku, který zajišťuje program v synagoze. „My o paní Bílkové víme už dávno, je to taková utajovaná výtvarnice, takže jsme ji přemluvili. Ona je ostýchavá, myslí si, že to nestojí za to, ale posuďte, že stojí. V dílech se promítá romantická duše autorky a zároveň mají ohromnou hodnotu v tom, že veškerý použitý materiál jsou starožitnosti,“ říká.

Synagoga ve Čkyni na Prachaticku je ojedinělou stavbou tohoto typu na vesnici. V minulosti byla podle Lucie Růžičkové v dezolátním stavu, ale v současné době slouží kulturním aktivitám. Aktuální výstava děl Růženy Bílkové tu zůstane do konce srpna.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související