Rabenštejnskou věž v Budějovicích zaplnily obrazy vytvořené tuší tekoucí po rýžovém papíru

8. červen 2020

Novou galerií a kulturním prostorem v Českých Budějovicích se stane Rabenštejnská věž. Jako první tu svá díla představuje výtvarník Petr Nikl. Výstava Z jedné vody načisto je součástí festivalu Umění ve městě, jehož letošním tématem je voda.

„Už asi pět let pracuji s čínským rýžovým papírem, který se chová jako piják. Používám tuš, inkousty a vodu. Aniž bych do toho nějak myšlenkově vstupoval, že bych si přál obrazce určitého typu, vznikají skvrny, na které nemám vliv,“ vysvětluje Petr Nikl.

Tuš nechává téct po nakloněné rovině rýžového papíru nalepeného na desce, která nesaje. „Voda tam dlouho zůstane a já po chvíli chodím a dívám se, jak to narůstá. Můžu třeba ještě přidat vodu dodatečně, ale málokdy to dělám, a už vůbec nedělám to, že bych do toho něco kreslil. Je to skutečně dílo interakce vody s rýžovým papírem,“ popisuje.

Čtěte také

Na této tvorbě Petra Nikla podle jeho slov fascinuje organické narůstání tvaru. „Chová se to jako rostlina, má to nějaký kmen, stonek, který třeba zapříčiním tím, že nakloním plochu tak, že tuš teče určitým směrem. Také mě fascinuje, že máme schopnost vidět v abstraktních tvarech těla, tváře, objekty, protože si to spojujeme s naší zkušenosti. Něco vznikne zcela náhodně, ale vždycky v tom něco uvidím,“ říká.

„Líbí se mi ta osudovost, kdy do toho vstoupí živel. Nemám to ve své moci, je to partner do hry, který si dělá, co chce. Můžu mu dávat impulzy, ale nemůžu ho ovládat, vymýšlet si něco dopředu. Je zajímavé to, že tam chybí dotek ruky,“ dodává Petr Nikl. Jeho výstava Z jedné vody načisto zůstane v Rabenštejnské věži v Českých Budějovicích do konce září.

Rozhovor s výtvarníkem Petrem Niklem přináší kulturní magazín Kavárna. Dále představuje program Divadla Oskara Nedbala v Táboře po koronavirové pauze, výstavu Obchod, průmysl a živnosti ve Vimperku a knihu Silene Edgarové 42 dnů.

Spustit audio

Související