Babičky a dědečkové můžou chodit na univerzitu se svými vnoučaty

6. březen 2016 10:31

Jedinečný projekt zkouší druhým rokem Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Vnoučata doprovázejí do školy své babičky a dědečky. Potkáte je na chodbách teologické fakulty, jak míří na kurzy filosofie, literatury nebo architektury.

Kurzy fakulta naplnila během pár dní. Děti jsou na vysoké škole spokojené. „Já sem chodím ráda, protože trávíme víc času s babičkou a dozvíme se hodně věcí, které nám třeba ani ve škole neříkají,“ komentuje jedna z malých účastnic.

Souhlasí s ní i dospělí. „Vnučce i mně se to moc líbí. Myslím, že pro malé děti je to už taková příprava na vyšší studium, poznají tady věci, které by na základní škole nepoznaly,“ říká Miroslava Špilauerová.

Seminář nazvaný hudbohraní vede Karel Ochozka. Přiznává, že vyučovat skupinu, v níž jsou lidé různého věku, je náročné. „Je to těžké, protože jsem zvyklý pracovat s věkově stejnorodou skupinou. Když jsem se loni poprvé účastnil tohoto kurzu, kladl jsem si otázku, jestli vůbec dokáži zaujmout celou skupinu. Nakonec jsem si uvědomil, že nejlepší bude to dělat jednoduše,“ popisuje.

Po kurzu zaměřeném na hudbu čeká účastníky například kurz architektury nebo historie.

autor: Mária Pfeiferová
Spustit audio