Písničky času padajícího listí – francouzský šanson, hit šedesátých let i zcela zapomenutý song Uhlíře a Svěráka

13. listopad 2023

Nelze si nevšimnout, že opadávání stromů nabralo vysokou rychlost. Zkrátka, podzim pokročil a listí padá, jak se o tom zpívá v písničce britské, dílem folkové, dílem beatové kapely Overlanders z šedesátých let The Leaves Are Falling, tedy Listí padá. Tato kapela však nejvíce zazářila s vlastní verzí písničky Beatles Michelle.

Z nůše neznámých, popřípadě zcela zapomenutých písniček vybíráme song populární autorské dvojice Jaroslav Uhlíř – Zdeněk Svěrák. Je z doby, kdy byl Jaroslav Uhlíř varhaníkem kapely Prominence, jejíž hlavní postavou byl však kytarista, saxofonista, autor hitů a spolutvůrce úspěchu Karla Zicha Josef Kolín. A zpěvák Jiří Pron se skupinou Prominence natočil v roce 1969 písničku s názvem Listopad.

Jedním z nejlepších podzimních songů šedesátých let je hit proslulé kapely Kinks v čele s bratry Rayem a Davem Daviesovými Autumn Almanac, Podzimní kalendář. V této skladbě uplatnil Ray Davies svůj mimořádný pozorovací a charakterizační talent a schopnost zachytit také podzimní melancholií, když zpívá: „Vánek sfoukává listí zatuchlé žluté. Tak je zametám do pytle.“

Ray Davies se v jednom rozhovoru svěřil, že tato oslava britského předměstského života byla inspirována místním zahradníkem v rodné čtvrti Muswell Hill v severním Londýně, odkud mimochodem pocházela maminka Mekyho Žbirky.

Čtěte také

Nejslavnějším podzimním evergreenem je Autum Leaves, Podzimní listí. Napsal ho Maďar, rodák z Budapešti, spolužák Bély Bartóka Joseph Kosma, který se pak v dospělosti usadil v Paříži. Je zajímavé, že francouzsky píseň otextoval známý básník Jacques Prévert.

Ve slavném filmu Marcela Carné Brány noci ji před hodně desítkami let zazpíval Yves Montand, a touto cestou zřejmě vešla ve známost i v zámoří, kde k ní přidal anglická slova slavný Johnny Mercer. A pak ji zpíval a hrál  kdekdo.

Pokud jde o komerčně nejúspěšnější verzi Autumn Leaves, tak ta patří americkému pianistovi Rogeru Williamsovi a jeho instrumentálnímu pojetí. Ovšem ta nejlepší vokální nás zavede ke zpěvákovi sametového hlasu a také pianistovi Natu Kingu Coleovi. Nabídneme vám vzápětí i českou verzi slavné balady Autumn Leaves od Jitky Zelenkové s velmi dobrým textem Jiřího Dědečka z alba Intimity z roku 2018.

Píseň Josepha Kosmy a Jacquese Préverta Les Feuilles Mortes, tedy Mrtvé listí, dokonce inspirovala věhlasného šansoniéra, autora i svůdníka Serge Gainsbourga do té míry, že jí přisoudil významnou roli v jednom ze svých největších hitů La Chanson de Prévert, v písni plné nostalgie a lítosti nad rozplynulou se láskou.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související