Musíte se zbavit všeho, co vás stresuje. To byla filozofie bezstarostného ostrovního útěku populárního písničkáře

16. říjen 2023

V pořadu Světla ramp obrátíme pozornost směrem do zahraničí a vyzdvihneme památku několika hudebních osobností, které tento svět opustily v září 2023.

Letošní září bylo smutné pro příznivce velice oblíbeného amerického písničkáře a spisovatele Jimmyho Buffetta, který je opustil ve věku 76 let.

„Je to čistý útěk. Nejsem první, kdo to udělal, ani nebudu pravděpodobně poslední. Ale myslím, že je to opravdu součást lidské přirozenosti, že se musíte bavit. Musíte se zbavit všeho, co děláte, abyste si vydělali na živobytí, nebo jiných věcí, které vás stresují.“ Tak jednou vysvětlil Jimmy Buffett svou životní filozofii nazvanou ostrovní útěk, založenou na pohodě a uvolněnosti a realizovanou na ostrově Key West při Floridě.

Jimmy Buffett byl velice bohatý muž, jeho čisté jmění přesahovalo miliardu dolarů, což ho řadilo k nejbohatším hudebníkům na světě. A jeho životní přístup nejlépe vyjádřil hitový song z roku 1977 Margaritaville, pojmenovaný podle oblíbeného koktejlu margarita.

Píseň je o muži, který tráví celou sezónu v komunitě plážového letoviska, a její text popisuje jeho každodenní aktivity. V první sloce tráví čas hraním na kytaru na verandě a sledováním opalujících se turistů, přitom jí piškot a čeká, až se hrnec krevet uvaří. Ve třetí a poslední části šlápne na odhozené poutko, rozřízne si patu a zničí žabky, které má obuté, a pak se vrátí domů, aby si zmírnil bolest čerstvou várkou margarit.

Kromě Jimmyho Buffetta se pod Světly ramp rozloučíme s dalším populárním písničkářem podmanivého hlasu oscilujícím mezi Afrikou a Anglií Rogerem Whittakerem, zpěvačkou Katherine Kat Anderson ze slavné dívčí skupiny Marvelettes (velký hit Please, Mr. Postman) a dalšími zajímavými postavami pop music dřívějších časů.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související