„Vydláždili ráj, aby postavili parkoviště.“ Rozmanité písničky proti ničení přírody

25. září 2023

„Vydláždili ráj, aby postavili parkoviště,“ to jsou slova ze snad nejznámějšího ekologického protestsongu a zároveň hitu proslulé kanadské písničkářky Joni Mitchell Big Yellow Taxi, Velký žlutý taxík, z roku 1970.

Joni Mitchell podle svého vyprávění přijela na Havaji taxíkem do hotelu, a když druhý den ráno odhrnula závěs, v dáli viděla krásné zelenající se hory. Jenže pak shlédla dolů pod okna a spatřila pohromu, betonové parkoviště, kam až oko dohlédlo.

Big Yellow Taxi patří do kolekce písniček, které v rozmanitých podobách upozorňují na potřebu chránit přírodu a protestují proti jejímu ničení. A je to ještě malý příspěvek k pozoruhodnému projektu Českého rozhlasu Udrž to! Sedm dní pro planetu, napojeného na Evropský týden udržitelného rozvoje.

Můžete si také v této souvislosti poslechnout písničky Jana Nedvěda a Brontosaurů, Jiřího Pavlici a Hradišťanu, Wabiho Daňka, Johna Denvera, ale také docela zvláštní skladbu Hanky a Petra Ulrychových s Javory Havárie ropných tankerů a loňskou píseň Pokáče Žeru naši planetu.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související