Hity jako Nářek převozníka, Ona se brání nebo Zrcadlo nastartovaly popularitu zpěváka Karla Černocha, kterému by bylo osmdesát

9. říjen 2023

„Já jsem byl doma vedený k tomu, abych zpíval druhý hlas. Vyrůstal jsem v muzikální rodině. Záhy se jsem přes poslech Radia AFN Munich dostal k populární hudbě. A důležití byli pro mě Kučerovci. Tam začalo to, kdy se všichni začali vidět jako zpěváci a skupiny.“ Tak vzpomínal zpěvák, autor, kytarista, moderátor i příležitostný herec Karel Černoch na začátky vztahu k hudbě v pořadu Světla ramp.

Nedožité osmdesáté narozeniny zpěváka Karla Černocha připadají na letošního 12. října, narodil se 12. října 1943 v Praze.

V roce 1963 Karel Černoch vstoupil na vojně do souboru VOJ vedeného Miloslavem Šimkem a Jiřím Grossmannem. Potom zpíval s Karkulkou, Kometami nebo Donaldem, tedy proslulými bigbeatovými kapelami.

Několik důležitých let prožil ve skupině (Beat) Juventus. Přitom se Karel Černoch, který se živil jako rekvizitář na Barrandově, zpočátku zdráhal ke kapele připojit. Tyto časy mu však přinesly opravdové hity – Nářek převozníka, Ona se brání, Zrcadlo nebo Stůj, občane.

Díky nim získal tento zpěvák s velikým nadáním, skvělými dispozicemi a žánrovým záběrem od big beatu přes střední proud až k muzikálům popularitu.

Životní a profesní cesta Karla Černocha, která byla místy hodně klikatá, se bohužel uzavřela na sklonku prosince roku 2007.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související