Pikador, jak Jihočeši říkají párku v rohlíku, vymyslel budějovický řezník. Teď mu ale konkuruje hot dog

12. červenec 2023

Párek v rohlíku znají asi všichni, jen někteří ale také vědí, že na jihu Čech, zvláště v Českých Budějovicích, mu místní neřeknou jinak než pikador. Aby ne, vždyť právě tady v roce 1972 pikador vznikl. Ale jedním z jeho velkých konkurentů je takzvaný hot dog, tedy v překladu „horký pes“. Tušíte, jaký je mezi nimi rozdíl?

Koncept pikadoru, tedy pochutiny, kterou všude jinde znají jako párek v rohlíku, vymyslel českobudějovický řezník Václav Masopust. Jak se v různých pramenech shodně uvádí, inspiraci našel při dovolené ve Španělsku, a to jak pro recept, tak pro název, protože pikador je zápasník s býky vyzbrojený kopím.

V Českých Budějovicích vyrábí a prodává pikadory Jaroslava Hofmanová. Základem je podle ní správně prohřátý rohlík, do kterého pak vloží párek. „Nabízím ho s kečupem, hořčicí a ti, co mají rádi mls, si dávají tatarku,“ usmívá se, ale dodává, že zákazníci v současné době více kupují sekanou, hamburgery a řízky.

Hot dog

Pikador zažíval své chvíle slávy v 70., 80. a 90. letech minulého století. Pak ho začaly vytlačovat především hamburgery a hot dogy. Jaký je vlastně rozdíl mezi pikadorem a hot dogem? „Hodně velký, protože hot dog je do bagety a je tam kečup, hořčice, smažená cibulka, kyselé zelí, párek a navrch i tatarka, u premium verze ještě sýr,“ odpovídá Jaroslava Hofmanová.

Hot dog, v překladu „horký pes“, vznikl ve Spojených státech amerických. Tam se s ním poprvé setkal kuchař Miroslav Dušek. „Přijel jsem do New Yorku v roce 1971 jako československý uprchlík. Ubytovali nás v laciném hotelu na Broadwayi, a když jsem ráno vyšel hladový do ulic, s neznalostí angličtiny, pochopitelně jsem se díval na ceny. A nejlevnější bylo něco, čemu se říkalo hot dog. Tak jsem si to našel ve slovníku a byl jsem trošičku zděšený, že v Americe řezníci používají psy,“ vypráví s úsměvem.

Název hot dog ale souvisí s tvarem klobás, které Newyorčanům připomínaly jezevčíky. „Hot dogy začaly být velmi populární, protože byly levné a chutné, a dnes se ve Spojených státech vyrábí neskutečné množství verzí,“ říká Miroslav Dušek.

Sám prý narazil v USA na 45 variant hot dogu. „Od klasického, který se prodává na Coney Island, přes mnoho, mnoho variant po hot dogy v Chicagu, do kterých se dávají celé papriky a rajčata i chilli s fazolemi. Jsou třeba hot dogy ze Cincinnati, ve kterých je mleté maso a chilli omáčka se skořicí, těch verzí je spousta,“ dodává.

Spustit audio

Související