Pikador, jak Jihočeši říkají párku v rohlíku, vymyslel budějovický řezník. Teď mu ale konkuruje hot dog
Párek v rohlíku znají asi všichni, jen někteří ale také vědí, že na jihu Čech, zvláště v Českých Budějovicích, mu místní neřeknou jinak než pikador. Aby ne, vždyť právě tady v roce 1972 pikador vznikl. Ale jedním z jeho velkých konkurentů je takzvaný hot dog, tedy v překladu „horký pes“. Tušíte, jaký je mezi nimi rozdíl?
Koncept pikadoru, tedy pochutiny, kterou všude jinde znají jako párek v rohlíku, vymyslel českobudějovický řezník Václav Masopust. Jak se v různých pramenech shodně uvádí, inspiraci našel při dovolené ve Španělsku, a to jak pro recept, tak pro název, protože pikador je zápasník s býky vyzbrojený kopím.
V Českých Budějovicích vyrábí a prodává pikadory Jaroslava Hofmanová. Základem je podle ní správně prohřátý rohlík, do kterého pak vloží párek. „Nabízím ho s kečupem, hořčicí a ti, co mají rádi mls, si dávají tatarku,“ usmívá se, ale dodává, že zákazníci v současné době více kupují sekanou, hamburgery a řízky.
Pikador zažíval své chvíle slávy v 70., 80. a 90. letech minulého století. Pak ho začaly vytlačovat především hamburgery a hot dogy. Jaký je vlastně rozdíl mezi pikadorem a hot dogem? „Hodně velký, protože hot dog je do bagety a je tam kečup, hořčice, smažená cibulka, kyselé zelí, párek a navrch i tatarka, u premium verze ještě sýr,“ odpovídá Jaroslava Hofmanová.
Hot dog, v překladu „horký pes“, vznikl ve Spojených státech amerických. Tam se s ním poprvé setkal kuchař Miroslav Dušek. „Přijel jsem do New Yorku v roce 1971 jako československý uprchlík. Ubytovali nás v laciném hotelu na Broadwayi, a když jsem ráno vyšel hladový do ulic, s neznalostí angličtiny, pochopitelně jsem se díval na ceny. A nejlevnější bylo něco, čemu se říkalo hot dog. Tak jsem si to našel ve slovníku a byl jsem trošičku zděšený, že v Americe řezníci používají psy,“ vypráví s úsměvem.
Název hot dog ale souvisí s tvarem klobás, které Newyorčanům připomínaly jezevčíky. „Hot dogy začaly být velmi populární, protože byly levné a chutné, a dnes se ve Spojených státech vyrábí neskutečné množství verzí,“ říká Miroslav Dušek.
Sám prý narazil v USA na 45 variant hot dogu. „Od klasického, který se prodává na Coney Island, přes mnoho, mnoho variant po hot dogy v Chicagu, do kterých se dávají celé papriky a rajčata i chilli s fazolemi. Jsou třeba hot dogy ze Cincinnati, ve kterých je mleté maso a chilli omáčka se skořicí, těch verzí je spousta,“ dodává.
Související
-
Nedoučený soustružník pracoval pro prezidenty a celebrity. V Americe se stal uznávaným šéfkuchařem
Šéfkuchař Miroslav Dušek prožil téměř celý život ve Spojených státech amerických. Tam vařil pro prezidenty, magnáty a celebrity. Do Čech se vrátil po téměř 40 letech.
-
Džemy ze šumavských švestek, které vyrábí Jozefína Růžičková, bodovaly na světové soutěži
Chuť šumavských džemů ocenila porota mezinárodní soutěže Great Taste Awards. Hvězdičku získal i chilli jam a zavařené okurky. To vše z dílny Jozefíny Růžičkové z Prachatic.
-
Po lanýžích jsou ženy povolnější a muži výkonnější, směje se pěstitel tajemné a vzácné pochutiny
Richard Beneš opustil svět vysokého byznysu a s manželkou začal pěstovat lanýže. Podílel se i na změně legislativy, díky níž se u nás příští rok stanou oficiální plodinou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.