Petr Šabach: Vánoční pohádka. Příběh o ovocném kompotu, čtyřiceti korunách a dědečkovi, co rozdává šupiny, čte Barbora Hrzánová

12. prosinec 2021

Malá Jindřiška stojí před výlohou a přemýšlí co koupit mamince pod stromeček za tak málo peněz, které v peněžence má. A náhle se před ní zjeví dědeček. Všechno se trošku zkomplikuje, ale nakonec to dobře dopadne. Jako v pohádce.

Čte: Barbora Hrzánová
Napsal: Petr Šabach
Dramaturgie: Jan Halas
Zvukový mistr: Pavla Horynová
Režie: Hana Kofránková
Natočeno: v roce 2002

Povídka Petra Šabacha Vánoční pohádka vyšla nejprve samostatně v roce 2002, o pět let později pak spolu s dalšími dvěma texty v útlé knížce s názvem Vánoční povídky.

Pro rozhlas příběh o jednom ovocném kompotu, peněžence se čtyřiceti korunami a dědečkovi, co rozdává kapří šupiny, načetla herečka Barbora Hrzánová.

Petr Šabach se narodil v roce 1951 v Praze, jeho otec byl vojákem z povolání, maminka pracovala na ministerstvu školství a kultury. Vystudoval střední knihovnickou školu a kulturologii na filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Už před listopadem 1989 působil na volné noze, pracoval jako hlídač v Národní galerii nebo jako technický redaktor v Pragokoncertu. Své první povídky začal publikovat v 70. letech v Mladé frontě, v Práci a v Tvorbě.

Petr Šabach

Knižním debutem byl v roce 1986 povídkový soubor s názvem Jak potopit Austrálii. Po revoluci následovaly další tituly: Hovno hoří, Babičky, Opilé banány či Putování mořského koně.

Podle několika Šabachových námětů vznikly úspěšné filmy režírované Janem Hřebejkem: Šakalí léta, Pelíšky, Pupendo nebo U mě dobrý. Podle jeho novely Občanský průkaz natočil stejnojmenný film režisér Ondřej Trojan.

V lednu 2016 získal Petr Šabach od Českého centra PEN klubu Cenu Karla Čapka. Jeho posledním vydaným dílem byla kniha A nakonec Vánoce, vyšla v závěru roku 2015. O dva roky později, v září 2017 její autor zemřel. Bylo mu 66 let.

Spustit audio

Související