Pavel Kroneisl: Šroubovák a latina

25. květen 2023

Moc rád vzpomínám na dobu svých studií na gymnáziu. Bylo tenkrát v Českých Budějovicích jediné a mělo velice dobrou pověst, hlavně díky přísnosti profesorů.

O to větší radost jsme jako študáci měli, když se nám některého člena váženého pedagogického sboru podařilo přelstít.

A tak jsme takhle jednou psali kompozici z latiny. Byl to překlad z češtiny do tohoto mrtvého jazyka, a to byla pro nás vždycky tragédie. Náš latinář, pan profesor Švec, byl sice milý, ale neodpustil nám vůbec nic.

A tak jsme vymysleli systém šroubovák. Kamarád Štěpán měl tenkrát na stejné škole sestru Jiřinu, která byla o rok výše než my, navíc premiantka třídy, která měla i latinu v malíku.

Dlouho jsme ji tenkrát přesvědčovali, aby na hodinu, kdy jsme psali kompozici, přerušila svá studia a stoupla si venku pod okno naší třídy. Nakonec se dala ukecat. A pak už šlo všechno ráz na ráz.

Přinesli jsme do školy šroubovák a pevnou režnou nit. Byl tenkrát krásný slunný den a my jsme seděli v poslední lavici u otevřeného okna. Ve druhém patře, ale to se nedalo nic dělat. Opsali jsme české zadání, papírek připevnili k přivázanému šroubováku a ten jsme na režné niti hodili z okna Jiřině.

Ta briskně vše přeložila do latiny, přivázala zpátky na šroubovák, zatahala za napnutou nit a my jsme to fofrem vytáhli nahoru. Potom už jsme jenom poprosili pana profesora, jestli bychom mohli přivřít okno, abychom mohli šroubovák, který uvízl pod parapetem, vyzvednout.

Vyšlo to na jedničku. Pro oba. Jiřině, která se později stala úspěšnou lékařkou v jedné pražské nemocnici, jsme museli slíbit, že to nikdy nikomu neřekneme. Teď je to tedy venku, ale protože je to už více než padesát let, je to dávno promlčené.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.