Pavel Kroneisl: Nevhodné knížky

24. duben 2023

Také patříte mezi ty, kteří prožili trapasy s nevhodnými dárky? Já bohužel ano. Rád dávám jako dárek knížky. Vybírám klasicky buď podle autora, nebo podle žánru. Vím, co se tomu, koho chci obdarovat, líbí, a podle toho volím.

Ovšem někdy udělám to, že v knihkupectví vezmu knížku, nekoukám ani na autora, ani na název, namátkou otevřu a čtu. Když po chvilce zjistím, že bych se asi mohl trefit do vkusu toho, komu chci knížku dát, neváhám a kupuji. Aniž vím, kdo to napsal a jak se to jmenuje.

Takhle jsem prvně narazil, když se nám narodila dcerka Martinka a moje žena mě při jedné návštěvě v porodnici poprosila, abych jí přinesl nějakou knížku. Vím, že na rozdíl ode mne ráda čte detektivky, a tak mne po chvíli přemýšlení napadl kompromis, totiž knížka od Theodora Wildena, kterého jsem měl sám rád. Je to skoro detektivka pojednávající o záhadách kolem atentátu na amerického prezidenta Kennedyho.

Knížku jsem jí tedy přinesl. Když přišly s dcerkou domů, tak mi jednoho večera žena povídá. Víš, jak se ta knížka, cos mi přinesl do nemocnice, jmenovala? Upřímně jsem řekl, že ne. Povídá: Umřít někde jinde.

Je to dávno zapomenuto, protože dceři bude padesát. Přišla na to ovšem řeč znovu nedávno, když měla moje žena svátek. To jsem totiž opět zabodoval. Zvolil jsem jako dárek zase knížku a tentokrát použil taktiku náhodného výběru a prolistování.

V knihkupectví mi padlo do oka dílko, u kterého jsem se i zasmál. Řekl jsem si, v téhle době kolem nás moc srandy není, tak bude alespoň v knížce. Společně s pejskem jsme tedy paničku obdarovali.

Večer, když  jsme seděli společně se ženou u sklenky vína, mi položila stejnou otázku jako před padesáti lety. Víš, jak se ta knížka jmenuje? Přiznal jsem, že ne. Nejhezčí mezi krávami - odtušila. No uznejte, nejsem já při výběru knížek alespoň podle titulů pechfógl?

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Pavel Kroneisl: Splněný dětský sen

    Asi ve dvanácti letech jsem dostal k Vánocům knížku Ten druhý jsem já, kterou napsala francouzská spisovatelka Simone Martin Chauffierová. Hlavními hrdiny jsou dvojčata.

  • Pavel Kroneisl: Úlevovny

    V jednom ze svých Rozhlasových sloupků kolega Ivan Mls v nadsázce nadhodil, že bude zadržovat dech, aby zmenšil svoji uhlíkovou stopu. Moc mě to zaujalo a mám další nápad.

  • Pavel Kroneisl: Světový den léčby zvukem

    Světový den léčby zvukem – jako bývalého rozhlasáka mě to zaujalo. Ale přišlo mi to zvláštní. Zvláště v souvislosti s tvrzením starých lékařských praktiků, že ticho léčí.