Pavel Kroneisl: Návštěva zvěrolékaře

10. květen 2023

Asi všichni pejskaři mi dají za pravdu, když řeknu, že návštěva ordinace zvěrolékaře není nic jednoduchého. Náš první jezevčík čul jeho ordinaci na dálku.

Znejistěl, zvolnil krok, zastavil, podivně pohnul hlavou, tím se suverénně zbavil obojku a vyrazil pomalu, ale jistě opačným směrem. Nezbylo, než tam pejska donést.

Ten druhý hrál na naše city. Před domem, kde sídlil zvěrolékař, zarazil, bystře se otočil na záda, dal přední packy na bříško a pohledem doslova žadonil - prosím, prosím, tam ne, tam ne.

Náš současný jezevčík Black je ovšem jiný frajer. Jezdíme z naší vísky k veterinárnímu lékaři Tomášovi a jeho ženě Lucii, která s ním v ordinaci pracuje, do nedalekého Vyššího Brodu.

Zastavím před domem, kde ordinace sídlí, a pesan se dere z auta ven. Rovnou ke dveřím, a když je dost rychle neotevřu, nervózně poštěkává. Uvnitř se hned domáhá vstupu do ordinace, radostně vrtí ocáskem a hned se vítá s panem doktorem a jeho asistentkou.

Fakt tedy je, že tu má raději, i když mu většinou stříhá drápky. To ovšem snáší naprosto trpělivě. Prostě jsme nikdy nezaznamenali z Blackovy strany nechuť jít k panu doktorovi. Je to zvláštní, jeho předchůdci se veterináře báli jako čert kříže a co vím od ostatních pejskařů, jejich miláčci jsou na tom podobně.

Možná to bude tím, že v téhle ordinaci je cítit taková nějaká opravdová, nehraná přátelská atmosféra ke zvířátkům. Kéž by to tak bylo ve vztahu k pacientům i u všech lidských doktorů.

autor: Pavel Kroneisl | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Pavel Kroneisl: Nevhodné knížky

    Také patříte mezi ty, kteří prožili trapasy s nevhodnými dárky? Já bohužel ano. Rád dávám jako dárek knížky. Vybírám klasicky buď podle autora, nebo podle žánru.

  • Pavel Kroneisl: Splněný dětský sen

    Asi ve dvanácti letech jsem dostal k Vánocům knížku Ten druhý jsem já, kterou napsala francouzská spisovatelka Simone Martin Chauffierová. Hlavními hrdiny jsou dvojčata.

  • Pavel Kroneisl: Úlevovny

    V jednom ze svých Rozhlasových sloupků kolega Ivan Mls v nadsázce nadhodil, že bude zadržovat dech, aby zmenšil svoji uhlíkovou stopu. Moc mě to zaujalo a mám další nápad.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.