Pavel Kroneisl: Motoristka

23. červen 2021

Jsou za volantem lepší muži, nebo ženy? To je věčný spor. Já osobně si myslím, že je to fifty fifty. A někdy bych se dokonce klonil spíš na stranu něžného pohlaví.

Stále totiž před sebou vidím scénu, kterou jsem kdysi zažil na českobudějovické Lannově třídě. Tenkrát to ještě nebyla pěší zóna. Vracel jsem se v neděli odpoledne z práce a najednou za sebou slyším auto a zvuk žvýkající se gumy.

Koukám, u chodníku zastavilo embéčko s píchlou zadní gumou. Vystoupila dívka, no, podle postavy jsem jí odhadoval maximálně na 14 let. Drobná, štíhlá. Okoukla gumu, naštvaně do ní kopla a dala se do práce.

Z kufru vyndala hever a já jsem si říkal, no, jasně přijde rezerva a asi bych měl pomoci povolit kolo. Než jsem to domyslel, bylo auto nahoře, dívka naprosto suverénně povolila šrouby.

Zůstal jsem stát a se zájmem jsem ji pozoroval. Rezerva se totiž nekonala, kolo nechala na chodníku, sáhla do kufru pro novou duši a montpáky. Nevěřil jsem vlastním očím. Snad nechce tady na ulici měnit duši?!

Je to už hodně dávno a tenkrát ještě nebyly bezdušové pneumatiky. Chvíli skákala po kole, pak odborně nasadila montpáku a lup, pneumatika byla z jedné strany vyzutá. Vytáhla píchlou duši, nasadila novou a stejně zručně pneumatiku vrátila na ráfek.

Bylo mi jasné, že svou případnou pomocí bych se jenom ztrapnil. Jednou jsem totiž tuhle operaci prováděl a montpáka, která se mi z kola vysmekla, mi prosvištěla těsně kolem hlavy.

Dívčina pokračovala, svižně kolo nafoukala normální ruční pumpičkou, změřila tlak a vrátila pneumatiku na auto. Sbalila cajk, bouchla dvířky a odfrčela. A tohle všechno trvalo necelých dvacet minut. Tohle byla nejen zdatná automechanička, ale určitě i výborná šoférka.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.