Pavel Kroneisl: Manuály

13. leden 2021

Ježíšek byl u nás o těchto Vánocích poměrně štědrý. Kromě jiného nám přinesl také  stolní elektrický gril. Grilujeme rádi. Ovšem zatím jsme používali pouze zařízení na dřevěné uhlí, což lze samozřejmě jenom venku a za solidního počasí.

Byla tedy veliká radost při rozbalení dárku. A ta sranda, když jsem vzal do ruky návod nebo, jak se teď říká, manuál. Nevěřil jsem vlastním očím. Tato útlá knížečka totiž obsahovala hlavně bezpečnostní pokyny.

Třeba to, že se gril nesmí ponořit do dřezu s vodou, když není odpojen od elektrického proudu. No, uznejte sami, tohle si nepřečíst, už máte gril zapojený do zásuvky ve škopku. A podobných „rad“ je v tomto manuálu  víc.

O tom, jak se zařízení ovládá, je tam ovšem pouze pár řádek. Nedávno nám také  po téměř  čtyřiceti letech vypověděla službu automatická pračka. Do domácnosti tedy přibyla nová. Při pročítání jejího manuálu jsem se také bavil. Jeho podstatnou část  totiž zabíraly pokyny, jak vybalit pračku z přepravní krabice. Začínaly radou, že k tomuto úkonu jsou třeba dvě osoby.

Dále následovaly bezpečnostní pokyny, podobné jako u zmíněného grilu. Vlastní obsluze pračky bylo opět věnováno jen pár řádek. 

Tak mi tak nějak připadá, že autoři návodů si myslí, že co zákazník to blbec. Ale někteří moji kamarádi přiznávají, že nejrůznější manuály čtou dokonce rádi, protože se u toho dobře baví. Já osobně si myslím, že tyhle tiskoviny vznikají pod tlakem informace o oné legendární americké kočce sušené v mikrovlnné troubě. Pamatujete? To, že se čtvernožec v mikrovlnce sušit nemá, nebylo přece nikde napsáno.

Přeju dobré jitro.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.