Otáčivé hlediště zažilo výjimečnou sezónu, počasí překazilo představení jen jednou

16. září 2018

Jubilejní 60. sezónu má za sebou otáčivé hlediště v Českém Krumlově. Podle Jihočeského divadla, které před točnou hraje, byla úspěšná. Scéna přivítala bezmála 56 tisíc diváků.

Horké léto umožnilo umělcům sehrát 91 představení. Jen jedno museli kvůli nepříznivému počasí zrušit. Otáčivé hlediště v Českém Krumlově je tak nejnavštěvovanější letní scénou v Česku.

„Sezóna byla pro nás velmi vstřícná, a to nejenom díky počasí, ale i umělecky a divácky. Uvedli jsme dvě premiéry, které se, myslím, opravdu vydařily. Alespoň diváci nám to dávají jasně najevo, protože bylo vyprodáno. Byl to Dracula za činoherní soubor a Ztracený svět za soubor Malého divadla,“ říká ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

Horor Dracula se asi stane stálicí repertoáru

Spokojená může být po letošní sezóně v Krumlově i nová šéfka činohry Martina Schlegelová. Vyprodaný byl Pes baskervillský s Karlem Rodenem, komedie Dekameron i nový horor Dracula. „Já si myslím, že zejména Dracula se zařadí na takový ten zlatý repertoár, který nám tady dlouho vydrží, takže z toho máme velkou radost,“ komentovala.

Na příští rok chystá premiéru opera. Letos se před točnou naposledy hrály Příhody lišky Bystroušky a Verdiho Trubadúr.

Hlediště, které se točí rychlostí až 11 km/h, láká. Každé léto prodají 56 tisíc vstupenek

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově funguje od roku 1958. Na snímku zkouška představení Ztracený svět

Už 60 let se v zahradě státního hradu a zámku v Českém Krumlově točí otáčivé hlediště. V roce 1958 ho projektoval architekt a scénograf Joan Brems. Hlediště je zasazené do okolní přírody a díky obousměrnému otáčení kolem své osy umožňuje divákům vnímat děj panoramaticky.

Šéf souboru Tomáš Studený potvrdil, že novinkou bude Pucciniho Turandot. „Mě velice zaujal Tomáš Pilař, který je momentálně šéfem opery v Plzni, je to velice šikovný a nadaný režisér a daří se mu pracovat i v zahraničí. On by měl být režisérem Turandota. Jako dirigent samozřejmě Mario de Rose, myslím, že to bude jeho majstrštyk, je to italská opera, která je jeho šálkem kávy,“ doplnil.

V zámeckém parku v Českém Krumlově se diváci rozloučili s baletní inscenací Valmont. Šéf baletu Lukáš Slavický potěší příští léto rodiny s dětmi. „Příští rok budeme mít premiéru Šípkové Růženky, klasického baletu, pohádky. Bude to opravdu velký projekt a vrací se klasika. Myslím, že to bude docela náročné, ale mám z toho radost a doufám, že také diváci to patřičně ocení,“ prozradil.

Kromě zmíněných novinek se před otáčivé hlediště vrátí muzikál Divotvorný hrnec, komedie Ženy Jindřicha VIII. nebo Dvořákova Rusalka.

Ohlédnutí za divadelní sezónou na otáčivém hledišti v Českém Krumlově přináší kulturní magazín Kavárna. Pozve také na novou sezónu v kamenném divadle a přidá tip na zajímavou knihu a audioknihu.

Spustit audio

Související