Začíná sezona na otáčivém hledišti. V roli Sherlocka se představí Karel Roden

11. červen 2015

Sherlock Holmes, Baron Prášil nebo Carmen. Tyto postavy potkáte na otáčivém hledišti v Českém Krumlově, kde ve čtvrtek 11. června začíná sezona. Letos uvedou soubory Jihočeského divadla celkem sedm titulů, z toho čtyři premiéry.

První inscenací je detektivní komedie Pes Baskervillský v režii Petra Zelenky. Podle dramaturgyně Olgy Šubrtové divadlo zvolilo tento příběh proto, že diváky pobaví a zároveň přinese něco nového. „Měli jsme už hodně her romantických, dobrodružných nebo lidových, takže jsme si řekli, že tentokrát sáhneme po žánru, který se zde ještě neobjevil,“ uvedla.

Při přípravě scénáře musela literární příběh trochu upravit. „Originál je z části románem v dopisech, Sherlock si píše s Watsonem, což je pro divadlo nepoužitelné. Detektiva jsme tedy přestěhovali ke společnému příteli doktoru Mortimerovi a vytvořili paralelní příběh, který je propojený se Psem Baskervillským,“ vysvětlila Olga Šubrtová.

V hlavní roli se představí Karel Roden. "On je autentický i ve stylizovaném projevu. To je úplně neopakovatelné, divák na něm visí pohledem. To je dar, který má jen pár herců,“ komentoval režisér Petr Zelenka.

Pro Karla Rodena je Pes Baskervillský první zkušeností v Jihočeském divadle. Má však k budějovické i českokrumlovské scéně zvláštní vztah. „Narodil jsem se v Budějovicích, táta byl herec, strávil jsem tu dětství, takže mám spoustu vzpomínek. Vybavuji si déšť, žáby, vůně,“ řekl Karel Roden.

Toho ve dvou představeních alternuje Jiří Suchý z Tábora, roli doktora Watsona ztvárňuje Viktor Limr. Pes Baskervillský se před točnou hraje do 27. června.

Další premiérou je opera Carmen, kterou Jihočeské divadlo nejprve uvedlo v kamenném divadle. Inscenaci však také bylo nutné upravit. „Musí se jinak pracovat se základním motivem, kdy Carmen měla svou malou dvojnici a příběh se rozvíjel jako vzpomínání na dětství. To se v Krumlově nedá udělat, protože potřebujeme tmu a tam máme na začátku představení ještě plné světlo,“ řekla režisérka Jana Kališová.

Premiéru nastudovalo také Malé divadlo. Představení Baron Prášil je podle uměleckého šéfa Petra Haška žánrově nezařaditelné. „Nazvali jsme ho rodinnou komediální fantasy. Hodně se tam využívá humor, který je přístupný dětem i dospělým, a také se třeba kouzlí,“ popsal. V inscenaci nechybí známá scéna s Baronem Prášilem na dělové kouli.

Poprvé na otáčivém hledišti diváci uvidí také moderní pojetí baletu Labutí jezero v choreografii Attily Egerháziho.

Kromě toho se na venkovní scénu vrací komedie Sluha dvou pánů a Tři mušketýři.

Detektivní komedii Pes baskervillský uvádí Jihočeské divadlo před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově
autor: Romana Lehmannová
Spustit audio