Krev, rakve, upíři. Sezónu na otáčivém hledišti zahajuje horor Dracula

4. červen 2018

Tajemno, spousta krve a boj morálky se světem nemrtvých. Hrabě Dracula a další upíři ovládnou zámeckou zahradu v Českém Krumlově. Před otáčivým hledištěm uvádí Jihočeské divadlo od 6. června slavný horor.

Inscenaci připravili Olga Šubrtová a Martin Glaser, kteří jsou podepsáni pod několika divácky oblíbenými tituly na krumlovské točně, například Tři mušketýři nebo Dekameron.

Při své adaptaci důsledně vycházeli ze slavného románu Brama Stokera. „Dracula je Dracula a očekává se od něj, že bude vysávat krásné mladé ženy, že bude nebezpečný a démonický. Otáčivé hlediště chce svoje, takže ten romantický horor bude skutečně romantickým hororem,“ říká Olga Šubrtová.

Děj tvůrci ponechali v 19. století. Krumlovský zámecký park vytváří pro romantický horor dokonalou kulisu a režisér Martin Glaser ho hodně zabydlel. „Máme dvacetihlavý komparz, který bude mít spoustu akcí a bude zaplňovat prostor, protože se to odehrává na mnoha různých místech, v Transylvánii a potom i v Anglii,“ popisuje.

Slibuje akční a výpravnou podívanou. „Inscenace má čtyřicet obrazů, které se budou velmi rychle měnit. Budeme se zase hodně točit. Bude to jako film v přímém přenosu,“ dodává. Na scéně se objeví drožka a chybět nebudou ani rakve.

Nejlepší inscenací Jihočeského divadla za uplynulou sezónu je podle diváků opera Trubadúr

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích rozdalo svým členům ocenění za umělecké výkony. Na snímku šéf opery Jihočeského divadla Tomáš Studený, režisér vítězné inscenace Trubadúr

Operní pěvci Marie Fajtová a Alexandr Beň nebo tanečníci Barbora Coufalová a István Varga jsou čerstvými držiteli Jihočeské Thálie. Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích udílelo svým členům ocenění za umělecké výkony v loňském roce.

Titulní roli Draculy hraje Petr Halíček. Je to jeho první zkušenost s otáčivým hledištěm. „Já jsem tady byl loni jako divák, strašně mě to uchvátilo, i proto jsem se na to těšil jako herec. Akorát jsem si říkal: Jak ti kolegové vědí, odkud mají vždycky vyjít na scénu? To mě baví, přecházíme z místa na místo, i tím je to pro mě zajímavé,“ komentuje.

Role Draculy ho už jednou minula. „Měl jsem ho hrát na divadelní lodi bratří Formanů, takže ta postava tak kroužila kolem mě, až jsem se teď dočkal v krásném prostředí,“ dodává.

Dracula na otáčivém hledišti by měl být podle Martina Glasera skutečně tajemný a plný napětí. „Divák občas dostane tu vteřinku na to, aby si vydechl, a pak zase začneme budovat napětí. Vlastně všichni podvědomě čekáme, kdy Dracula konečně vycení zuby, prokousne dívce krk a objeví se krev. To je takový bonus pro první řady,“ zve.

Upíří romantický horor bude Jihočeské divadlo na otáčivém hledišti v Českém Krumlově hrát až do 23. června.

Jihočeské divadlo připravilo pro venkovní scénu před otáčivým hledištěm v Českém Krumlově horor Dracula

Rozhovor s režisérem Martinem Glaserem o hororu Dracula nabízí kulturní magazín Kavárna. Dále připomíná atmosféru budějovické pouliční slavnosti Posousedku, představíme novou audioknihu z vydavatelství Radioservis, kterou načetl herec Petr Čtvrtníček, a zve na výstavu Tečka za c.k. monarchií v Městském muzeu a galerii ve Vodňanech.
Celý pořad si poslechněte v odkazu výše.

autor: pku
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.