GAME v Malém divadle. Diváci se zapojují do hry a plní úkoly svých postav

16. duben 2018 09:30

Světem virtuálních her se inspirovalo Malé divadlo v Českých Budějovicích. Jako poslední titul v letošní sezóně uvádí GAME neboli hru. Do příběhu se musí aktivně zapojit diváci.

Lidé nasednou do autobusu a ten je veze na neznámé místo v depu dopravního podniku. A tady začíná GAME. „Je to participační divadlo, prostě hra pro dohromady padesát hráčů,“ vysvětluje autor a režisér Janek Lesák.

Účastní se deset herců Malého divadla a čtyřicet diváků. „My ale slovo diváci v tomto projektu prostě nepoužíváme, protože postrádá smysl. Ono to totiž vůbec není o koukání, ale o tom zažít si ten daný příběh pohledem jedné z postav,“ připomíná Janek Lesák.

Každý z účastníků se stane jednou konkrétní postavou ve fiktivním městečku, ve kterém stráví týden. „Po dobu dvou hodin v reálném čase, po dobu jednoho týdne v tom herním čase, protože v naší hře každý den trvá přesně deset minut,“ říká režisér.

Na začátku každý dostane kartičku s informacemi o své postavě. „Je tam napsáno, o koho jde, jaké má povolání, jaká je jeho role v městečku. Dokonce se dozvíte i něco o své minulosti, vlastnostech a zjistíte, jaký je váš cíl. A každý daný hráč má do konce hry splnit cíl své postavy,“ doplňuje autor.

Tvůrci hry, Janek Lesák a Natálie Preslová, pojali GAME jako jakousi velkou deskovou hru. Hrací plán má 13x25 metrů, ale je to velký prostor, ve kterém se místo figurek pohybují konkrétní lidé.

„Máme tady kostel, kde je farář a jeptiška, dokonce tam mohou přespávat nezaměstnaní, kteří se ve vesničce pohybují. Ve fabrice pracuje hromada dělníků, hned vedle je šéf fabriky se svým zástupcem, máme tady bordel, v baru pracuje jako krupiérka snoubenka šéfa policie, máme tu barmanku, hospodského básníka, celou redakci místního rádia,“ popisuje Janek Lesák.

GAME pracuje s momentem překvapení. Každý účastník by ho měl zažít na vlastní kůži, proto tvůrci nechtěli prozradit konkrétní detaily.

Zavři oči, brouku... Jihočeské divadlo uvádí komedii Pane, vy jste vdova!

Komedie Pane, vy jste vdova! v Jihočeském divadle

Českou crazy komedii Pane, vy jste vdova! má nově na programu Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Inscenace vychází z původního filmového scénáře Miloše Macourka a Václava Vorlíčka. Režie se ujal mladý režisér Jan Holec, stále ještě student katedry režie pražské DAMU.

Podle ředitele Jihočeského divadla Lukáše Průdka je cílem neustrnout a přinést vždycky něco překvapivého, zajímavého a hravého. „Malé divadlo je především pro hravého diváka a myslím, že tento projekt to dobře splňuje. Je to rozhodně jeden z nejnetradičnějších projektů, které jsme zatím připravili, a proto i v rámci propagace na to upozorňujeme. Řekl bych, že to není pro úplně tradičního diváka,“ dodal.

GAME si společně s Malým divadlem můžete v Českých Budějovicích zahrát od 17. do 19. dubna, další představení jsou v květnu. Inscenace se bude uvádět i v rámci programu Budějovického majálesu.

autor: pku
Spustit audio

Související