Při slavnosti Posousedsku se ulice stává místem pro koncerty, tanec i diskutování

31. květen 2018 12:10

Prostor před budovou Jihočeského divadla v Českých Budějovicích oživily koncerty, tanec a další happeningy. Ulice Dr. Stejskala a Široká se staly dějištěm dalšího ročníku pouliční slavnosti Posousedku.

Cílem akce je vrátit do veřejného prostoru život a kolemjdoucím ukázat, že právě ulice, kterými většinou procházíme bez povšimnutí, můžou být skvělým místem pro živou kulturu. Běžný provoz v historickém centru Budějovic tak vystřídaly koncerty školních sborů, divadelní představení nebo módní přehlídky.

Třetí ročník slavnosti Posousedsku si přišly užít stovky lidí – kolemjdoucích, ale třeba i těch, kteří v ulici Dr. Stejskala bydlí. „Já si to užívám náramně, protože na akci vystupuje i můj nejmladší syn. Sledujeme, jak tady program plyne. Když hraje pěkná muzika pod okny, tak jsme rádi, protože to vytváří atmosféru ulice, města, dění,“ řekl místní Jan Valuch.

Pouliční slavnost Posousedsku nabízí kulturní program pod širým nebem v okolí Jihočeského divadla v Českých Budějovicích

Na akci se podílí několik spolků a klubů, které mají jeden společný zájem – přinutit lidi, aby se při pracovním zápřahu alespoň na chvíli zastavili a vychutnali si procházku oživlou ulicí.

Nejlepší inscenací Jihočeského divadla za uplynulou sezónu je podle diváků opera Trubadúr

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích rozdalo svým členům ocenění za umělecké výkony. Na snímku šéf opery Jihočeského divadla Tomáš Studený, režisér vítězné inscenace Trubadúr

Operní pěvci Marie Fajtová a Alexandr Beň nebo tanečníci Barbora Coufalová a István Varga jsou čerstvými držiteli Jihočeské Thálie. Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích udílelo svým členům ocenění za umělecké výkony v loňském roce.

Letošní ročník přinesl i novinku. „Oslovili jsme společnost pro ranou péči, která pomáhá rodinám s dětmi se sluchovým a zrakovým postižením, a otevřeli jsme jednodenní dobročinný obchůdek. Lidé mohli nosit vlastnoručně vyrobené předměty a výtěžek z prodeje půjde na pomoc rodinám,“ uvedla organizátorka slavnosti Michaela Piskačová.

Poprvé také sousedská slavnost spolupracovala s Jihočeským muzeem, kde po celý den nabízeli prohlídky historické budovy. „Vezmeme návštěvníky netradičně do zákulisí, takže uvidí naše technologické zázemí i místa, kde vznikají výstavy. Podívají se také do depozitáře, kam se běžně vůbec nechodí, a pak i na některá pracoviště,“ popsala kulturní historička Helena Stejskalová.

Happening zakončila volná zábava před kavárnou v Široké ulici.

Pouliční slavnost Posousedsku nabízí kulturní program pod širým nebem v okolí Jihočeského divadla v Českých Budějovicích
autor: mvo
Spustit audio

Související