Nejlepší inscenací Jihočeského divadla za uplynulou sezónu je podle diváků opera Trubadúr

13. květen 2018

Operní pěvci Marie Fajtová a Alexandr Beň nebo tanečníci Barbora Coufalová a István Varga jsou čerstvými držiteli Jihočeské Thálie. Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích udílelo svým členům ocenění za umělecké výkony v loňském roce.

Asi největším překvapením večera byly divácké ceny. Publikum vyzdvihlo výkony hostujících sólistů a za inscenaci sezóny označilo Verdiho Trubadúra v režii šéfa opery Jihočeského divadla Tomáše Studeného.

Ten byl na slavnostním večeru upřímně zaskočený. „Nečekal jsem to, nikdo mě ani dopředu nevaroval, takže je to pro mě opravdu krásný šok. Jsem moc rád za divácké ceny pro Yukiko Kinjo a Paola Lardizzoneho, kteří jsou vynikající interpreti a pravidelně u nás hostují, i za tu samotnou inscenaci,“ komentoval.

V pořadí už třináctou sošku okřídlené múzy Thálie, tentokrát z dílny akademické sochařky Stanislavy Konvalinkové, si domů odnesla herečka Daniela Bambasová. Odborná porota ocenila její výkon v inscenaci Kalifornská mlha, kde hraje svéráznou barmanku Maude.

„Je to pro mě docela protiúkol, ale mám ji čím dál tím radši. Už jsem se v ní zabydlela a myslím, že i starší diváci berou, že tam používám sprosté výrazy. Prostě mě to baví, je to krásné. Je to o příležitosti samozřejmě, musíte dostat příležitost a udělat to dobře,“ řekla s úsměvem.

Jihočeské divadlo uvádí operu Trubadúr, tvůrce inspirovala španělská kultura

Opera Trubadúr v Jihočeském divadle

Jednu z nejúspěšnějších Verdiho oper zařazuje na repertoár Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Příběh o lásce a nenávisti Trubadúr režíruje Tomáš Studený, orchestr vede Mario De Rose. Tvůrce inscenace inspirovalo středověké divadlo i španělská kultura.

Herec Tomáš Havlínek dostal cenu hned za dva herecké výkony – ve hrách Kati a Don Juan. „Já jsem ji získal minulý rok a letos to bylo, myslím, ještě náročnější, protože konkurence byla ohromná. O to víc mě to těší. Je to ve dvou inscenacích, které mám rád,“ uvedl.

Už od počátku Jihočeských Thálií uděluje Český rozhlas České Budějovice cenu za rozhlasové herectví. Tentokrát ji získal Pavel Oubram za interpretaci povídky Příběh Pasovary českobudějovického novináře a spisovatele Antonína Pelíška. „V rozhlase vždycky rád pracuji. Je to trochu jiné, protože tam člověk většinou nedělá konkrétní role, ale třeba se čtou povídky,“ dodal Pavel Oubram.

Večer inspirovaný předáváním Oscarů s hudebními vstupy z filmového světa moderovali Tomáš Kobr a Dan Kranich, kteří se tak představili jako nové posily souboru činohry.

Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích rozdalo svým členům ocenění za umělecké výkony

Reportáž z udílení cen Jihočeská Thálie přináší kulturní magazín Kavárna. Dále nabízí setkání s malířkou Radu Tesaro Kirby, která se stala absolutní vítězkou mezinárodní výtvarné soutěže v Londýně, a tvůrcem soch z písku Josefem Faltusem. Navíc přidává filmovou recenzi Luboše Dvořáka.
Celý pořad si poslechněte v odkazu výše.

autor: pku
Spustit audio

Související