O katech, kteří přišli po zrušení trestu smrti o práci, vypráví nová hra v Jihočeském divadle

27. březen 2017

Do Jihočeského divadla se po devíti letech vrací britský dramatik Martin McDonagh, tentokrát se svou novou komedií Kati. Příběh se odehrává v 60. letech minulého století v Anglii, v době zrušení trestu smrti.

Kati jsou po hrách Mrzák inishmaanský, Kráska z Leenane a Osiřelý západ už čtvrtou hrou Martina McDonagha, kterou soubor činohry Jihočeského divadla uvádí. Novinku režíruje Martina Schlegelová.

Hra se zabývá otázkou etiky a svědomí, tím, jak moc mají lidé právo rozhodovat o životě někoho druhého. Hlavními postavami jsou kati, kteří přišli po zrušení trestu smrti o práci. „Martin McDonagh, jak je pro něj typické, si z toho dělá takovou černou legraci,“ připomíná režisérka.

Autor podle ní také ukazuje, jak je naše poznání nedokonalé a že vlastně nevíme, které verze příběhů jsou pravdivé. „Trochu si dělá legraci z našeho přesvědčení, že máme patent na pravdu a že jsme schopni říct, kdo si zaslouží zemřít. Hodně se snaží, aby to nebylo moralizování, ale aby to byla opravdu černá komedie,“ dodává Martina Schlegelová.

„Ta debata o zrušení trestu smrti byla velice živá a jeden z nejpalčivějších případů, který ji vyživoval, inspiroval Martina McDonagha k napsání této hry. Stejně tak postavy katů mají svůj reálný základ, i když samozřejmě pozměněný. Nedá se říct, že je to hra na motivy skutečných událostí, ale je velmi silně inspirovaná tím dilematem, jestli zrušit trest smrti nebo ne,“ dodává dramaturg hry Daniel Přibyl.

Jako vysloužilý kat Harry, místní celebrita a hospodský, se představí Martin Hruška, který ztvárnil titulní postavy i ve hrách Osiřelý západ a Mrzák inishmaanský. „Všechny tyhle tři postavy, ač byla každá úplně jiná, jsou opravdu bez přehánění nádherné herecké příležitosti. Tady jsou pod hospodskými kecy, které se vedou, ukryta velmi závažná témata, a to mě na McDonaghovi vždycky bavilo,“ říká herec.

Kati měli světovou premiéru v září 2015 v Londýně. V české premiéře je uvedl pražský Činoherní klub v prosinci 2016, tedy dva měsíce před premiérou v Jihočeském divadle.

Černá irská komedie Kati v Jihočeském divadle

Inscenaci Kati se věnoval kulturní magazín Kavárna. Dále nabízí ohlédnutí za festivalem Jeden svět, hudební vzpomínku na slavné album skupiny The Velvet Underground a zastávku na jihočeském kole Porty, kde postup do republikového finále vybojovala skupina Nahy a Bagr.
Celý pořad si poslechněte zde.

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio