Organizujete dětem každý den prázdnin? Chyba. Měly by se umět zabavit i samy

26. červenec 2018

Prázdniny jsou v mnohém stále stejné, jak je prožívali dnešní dospělí, ale zásadní rozdíl přinesly moderní technologie. Děti ve volných dnech tráví daleko více času ve virtuálním světě.

Podle Andreje Novika ze společnosti Scio, který je odborníkem na volný čas dětí i rodičů, jdou elektronické hračky s prázdninami dobře dohromady, pokud mají smysluplné využití. Pokud se používají jen k zabíjení nudy, není to vhodné.

„Já si myslím, že je skvělá zkušenost pro rodiče i děti být bez mobilů. Využijte toho. Známka dobře vybraného programu pro volný čas je, kdy si dítě za celý den na mobil ani nevzpomene, protože ho nepotřebuje,“ dodává.

Děti nechtějí trávit čas mimo domov

Co se týče organizovaných letních pobytů, dříve bylo běžné posílat děti na několikatýdenní tábory s přespáním. V poslední době ale roste zájem o příměstskou formu, kdy dítě přijde ráno na tábor a večer si ho rodič zase vyzvedne.

V příměstských táborech se tak spojuje to, že děti mohou trávit čas se svými vrstevníky, ale zároveň mají pohodlí a zázemí domova. „Pro některé děti to bývá velká výhoda. Pozoruji, že ochota dnešních dětí jet na nějaký tábor je menší než dřív. Zdá se mi, že děti jsou ostýchavější a nechtějí trávit tolik času mimo domov,“ komentuje Andrej Novik.

Děti si hrají na slepou bábu

A jak moc organizovat čas dětí o prázdninách? Podle Andreje Novika není třeba úplná důslednost. „Když mluvím s rodiči, mám někdy pocit, že berou prázdniny jako prázdnou položku plánovacího kalendáře, kterou je potřeba zcela zaplnit, ale pak už méně času zůstává na nějakou volnou hru,“ říká.

Přitom stále více psychologů poukazuje na to, že hra, kterou si vytvářejí samy děti, je velmi důležitá. „Bohužel v poslední době je pro volnou hru stále méně prostoru, a to je velká škoda. Zkuste nechat někdy děti také o samotě, aby si samy dokázaly poradit se svým volným časem. Dá jim hodně do budoucna, nebudou potom stát před otázkou, co dělat, když mám volný čas,“ připomíná Andrej Novik.

Den na táboře za 250, ale i za 1000 korun

Cena, kterou rodiče zaplatí za prázdniny, může být různá. Jeden den strávený na táboře nebo kurzu vyjde podle Andreje Novika nejlevněji na 250 až 300 korun, nejdráž na více než tisíc korun. „Tam už to většinou zahrnuje nějakou stravu, vstupenky do muzeí a podobně. Záleží také na tématu tábora. Dražší jsou ty, kde se pracuje s moderními technologiemi, kde je větší spotřeba materiálu, kde je potřeba více lektorů,“ dodává.

Mobily používá na táborech polovina dětí, někde už je výslovně zakazují

Letní tábor Tokániště na jihu Čech, kde se spí v klasických stanech, jí z ešusů a zakázaná je veškerá elektronika

Spí ve stanu ve spacáku a jí z ešusu, pusy mají špinavé od borůvek a ve vlasech jehličí. Tak vypadají typičtí obyvatelé letního tábora Tokániště u Rapšachu na jihu Čech.

Vyšší náklady však rozhodně neznamenají lepší prázdniny. „Myslím, že to nejcennější, co mohou rodiče dětem dát, je čas a není tolik důležité, jestli ho trávíme v Chorvatsku nebo v Čechách. Česká republika nabízí mnoho možností, které nestojí prakticky nic. Co zkusit přespat pod širákem, navštívit výrobní závod, kde organizují návštěvy zadarmo, domluvit se se zemědělcem a prohlédnout si kravín? Možností je spousta, záleží jen na naší invenci a času, který jsme ochotni dětem věnovat,“ říká Andrej Novik.

Ideální program na prázdniny by podle něj měl bavit děti i rodiče. „Nejlepší je kombinace volného času, který strávíme společně, organizovaného času, kdy děti mohou být s vrstevníky, a času, o kterém si budou moci rozhodovat samy,“ uzavírá.

Spustit audio

Související