Mobily používá na táborech polovina dětí, někde už je výslovně zakazují

19. červenec 2018 15:53

Spí ve stanu ve spacáku a jí z ešusu, pusy mají špinavé od borůvek a ve vlasech jehličí. Tak vypadají typičtí obyvatelé letního tábora Tokániště u Rapšachu na jihu Čech.

Zakázaná je tady veškerá elektronika, včetně mobilních telefonů. Přitom podle průzkumu České rady dětí a mládeže mobily na táborech používá až polovina dětí.

Když se na Tokáništi reportérka Českého rozhlasu ptá dětí, co jim chybí, zmiňují myčku, postel a peřinu. Telefony prý dívkám ve věku kolem jedenácti let neschází. „Mobily nám vůbec nechybí. Možná jenom někdy, když nic neděláme a nudíme se,“ odpovídají.

Vedoucí oddílu Barča si myslí, že klasický stanový tábor bez moderních vymožeností dětem přinese nové zážitky. „Trochu vyjdou z té komfortní zóny a vyzkoušejí si něco, co neznají. Myslím, že to vždycky dobře zvládají,“ říká.

Také druhá vedoucí připomíná, že si táborníci alespoň vyzkouší něco nového. „Nejsou tu chatky, kde si lehnou, dají mobil do zásuvky a jedou na telefonu. Tady je to víc přírodní a mě se to líbí,“ dodává.

Zakázané nejsou jenom mobily, ale všechny elektronické hračky. „Vzhledem k tomu, že jsme stanový tábor, elektřinu máme jenom ve společných budovách. Kdyby si tam někdo něco nabíjel, tak o to přijde a dostane to až na konci tábora,“ popisuje hlavní vedoucí Petra Augstenová.

Děti podle ní bez mobilů vydrží. „Když je pro ně připravená zábava plná her, soutěží, sportů, různých kvízů, nemají vlastně ani potřebu toho telefonu. Možná jenom když je polední klid a vzpomenou si na maminku, ale ať se naučí psát dopisy,“ komentuje.

Zákaz mobilů prý nejvíc vadí rodičům, kterým se hlavně v prvních dnech po dětech stýská.

autor: pfr
Spustit audio

Související