Ryby berou a děti vydrží chytat celý týden. O příměstský rybářský tábor je stále větší zájem

19. červenec 2018

Týden u řeky s prutem v ruce. To nabízí rybářský příměstský tábor v Českých Budějovicích. Děti ve věku od šesti do patnácti let se schází s vedoucím Pavlem Moravcem u řeky na dohled sídliště Vltava.

„Ryby chytáme celou dobu, jen si mezitím zajdeme do nedaleké restaurace na oběd. Teď tu mám čtrnáct dětí, ale bude ještě druhý tábor v srpnu, kam je přihlášeno asi dvacet dětí. Dříve jsme dělali jenom jeden turnus, ale protože zájem byl velký, přidali jsme druhý,“ říká Pavel Moravec, který během roku vede rybářský kroužek a pracuje jako rybářský technik.

Tábor podle něj děti hodně baví, hlavně když ryby berou. „Snažíme se, aby braly. Zaměřujeme se na ty techniky, kde se chytá ryb co nejvíc,“ dodává. Děti si během tábora vyzkouší různé techniky rybolovu, včetně muškaření.

Před vypuštěním dostane ryba pusu

Při návštěvě reportéra Českého rozhlasu si nemohly stěžovat, protože neustále tahaly z vody malé rybky, oukleje obecné. Hned je zase vracely do Vltavy. Rybář Tadeáš před vypuštěním dal rybě pusu. „To se tak dělá,“ vysvětlil s úsměvem.

Tomáš, kterého k rybaření přivedl tatínek, se chlubil už osmnáctým úlovkem. „Já jsem spíš muškař, ale s tímhle to také umím. Nejvíc mě baví, jak se prostě ty ryby rvou, jak se je snažíme chytit,“ komentoval.

U rybníka Brigádník soutěží zkušení rybáři i jejich manželky

Rybářské závody na rybníce Brigádník v Trhových Svinech

Koncem května se každoročně konají rybářské závody v Trhových Svinech. U rybníka Brigádník se během dvou dnů soutěží ve třech kategoriích. Chytají muži, ženy i děti.

Sedmiletý Adam, jehož životním úlovkem je zatím osmdesáticentimetrový kapr, se na táboře už dočkal plotice i okouna. „Docela hodně berou. Teď jsem měl záběr od štiky, akorát jsem jí to nenechal moc sežrat. Včera jsem chytil jednu plotici a jednoho okouna, ten mi zabral hned po obědě na první nahození na třpytku,“ popsal.

Většina dětí si umí navázat háček sama. Tomu, kdo s rybářským sportem teprve začíná a nemá cvik, pomáhá vedoucí Pavel Moravec. Navíc má k ruce šestnáctiletého instruktora, který je mimořádně úspěšný v závodním muškaření.

Nejen děti, ale i rodiče mají podle Pavla Moravce z rybářského příměstského tábora radost. „Rodiče to vítají, protože tenhle příměstský tábor děti baví, jsou v přírodě, nejsou u těch mobilů, jak je dneska zvykem, vyvětrají se a jsou nadšené z chytání ryb,“ uzavřel.

Reportáž z příměstského rybářského tábora přinesl magazín Máme rádi zvířata. Dále se v něm od Pavla Pletky z okresního mysliveckého spolku dozvíte, co v létě dělá zvěř, a nechybí ani zastavení u veterinářky Lucie Míkové.

Spustit audio

Související