Odpůrci stavby hotelu v Černém Údolí na Novohradsku uspěli. Developer svůj záměr stáhl

29. prosinec 2022 17:08

Budovy se zhruba stovkou apartmánů na ploše dvou hektarů chtěla pražská developerská firma postavit v Černém Údolí v Novohradských horách. Vyrůst měly u tamní bývalé budovy pohraniční stráže. Proti záměru se postavili jednotlivci i různé spolky. Investor nakonec svůj záměr stáhl.

V bývalém areálu pohraniční stráže v Černém Údolí je objekt, který už funguje jako hotel, za ním měl vzniknout celý nový komplex pro stovky lidí. „Tady je ten klid krajiny, ta její zachovalost a zdravost. To, že vůbec někoho tohle může napadnout, to je jako, kdyby ho napadlo, že zbourá krumlovský zámek nebo Hlubokou,“ podotýká Milan Koželuh, který se dlouhodobě zabývá přírodou a historií Novohradských hor.

Apartmán hotel chtěli developeři postavit jen pár kilometrů od jádra Žofínského pralesa, nejstarší přírodní rezervace na pevninské Evropě. Projekt odmítal třeba spolek Krajina Novohradska i obec Benešov nad Černou, které má území na svém katastru.

„Vzhledem k tomu, že tam není ani žádná patřičná infrastruktura, myslíme si, že to tam v tomto rozsahu nepatří. Vyjadřovali se tak i zastupitelé,“ uvedla starostka obce Veronika Zemanová Korchová.

Čtěte také

Před takzvaným řízením EIA ale investor svůj záměr stáhl. Informoval o tom náměstek jihočeského hejtmana František Talíř, který tento krok přivítal. „Za sebe jsem rád, že ten záměr byl stažen, protože mi přišel svým rozsahem pro Novohradské hory opravdu předimenzovaný,“ komentoval.

Ještě před stažením záměru se Českému rozhlasu podařilo kontaktovat projektanta a také jednatele developerské společnosti Miroslava Špinara. V rozhovoru tehdy řekl, že úplně původně firma připravila takzvanou objemovou studii, ke které nikdo větší výhrady neměl, přitom už ale obsahovala informace o navrhované kapacitě hotelu.

„Došlo tam k zapracování nějakých připomínek, zejména ze strany stavebního úřadu, ale netýkaly se ani tak objemu, jako spíš výrazu. Ty jsme zapracovali a studie byla schválena jak na stavebním úřadě, tak v rámci místní samosprávy. Pak jsme teprve koupili pozemek a začali jsme projektovat,“ popsal.

Co bude teď se záměrem dál, není jasné. Firma dál v lokalitě vlastní pozemky, včetně bývalé budovy pohraniční stráže, kde stále funguje hotel s restaurací.

Spustit audio

Související