Dvě nové sjezdovky i lanová dráha mají vyrůst u Lipna. Některým místním se ale záměr nelíbí

6. září 2022 17:04

Skiareál Lipno chystá rozšíření o další sjezdovky a lanovou dráhu mezi Loučovicemi a Lipnem nad Vltavou. Jak zjistil Český rozhlas, projekt společnosti Lipno servis získal po několika letech příprav od krajského úřadu kladné stanovisko při posuzování vlivů na životní prostředí. Někteří místní obyvatelé a spolky ale proti výstavbě protestují.

„Primárně by měly vzniknout dvě sjezdové tratě, jedna o délce zhruba 880 metrů a druhá zhruba 290 metrů,“ popisuje jednatel společnosti Lipno Servis Matěj Kratochvíl.

„Hlavním cílem celého projektu je dostat se na stávající infrastrukturu železniční tratě do Lipna nad Vltavou, což nám umožní propojit areál s tratí. Klienti tak budou mít daleko pohodlnější nástup do areálu z vlaku,“ dodává.

Součástí projektu jsou také lanová dráha, lyžařský vlek, koberec i přeložka místní silnice. „Nyní budeme čekat na vydání územního rozhodnutí,“ uvádí Matěj Kratochvíl.

Projekt teď získal souhlasné závazné stanovisko k posouzení vlivů na životní prostředí, což je takzvané řízení EIA. V něm jsou uvedené podmínky pro přípravu záměru a provoz. „Před zahájením výstavby bude ustanoven biologický dozor, jehož úkolem bude koordinovat zásahy do terénu a porostů. V rámci prováděcí projektové dokumentace budou navrženy keřové, případně keřo-stromové výsadby zeleně v okrajových partiích sjezdové trati, které budou tvořit bariéru vstupu do lesních porostů,“ upřesňuje Kateřina Pernikářová z odboru životního prostředí krajského úřadu Jihočeského kraje.

Rychlost lanové dráhy smí být maximálně 3 metry za sekundu. „Provozní doba sněžných děl bude omezena a bude upraveno rozmístění děl. Sjezdová trať nebude provozována ve večerních a nočních hodinách a trasa nebude osvětlena. Provoz sjezdové trati bude bez reprodukované hudby,“ doplňuje Kateřina Pernikářová.

Čtěte také

Proti projektu vystoupily některé spolky. Vadí jim například, že kvůli novým sjezdovkám dojde k vykácení čtyř hektarů lesa, hluk ze sněžných děl bude podle nich rušit obyvatele, bojí se i znečištění vodních toků a Lipenské přehrady při tání umělého sněhu a ohrožení chráněných druhů rostlin a živočichů.

„Sněhová děla samozřejmě vytvářejí nějaký hluk, zatím je to ošetřené podmínkou krajského úřadu, že tam bude časové omezení, ale je otázka, zda to bude stačit. Lyžařský areál v této nadmořské výšce potřebuje prakticky neustálé zasněžování, s tím jsou spojeny další vlivy na životní prostředí, například jde o vliv na spodní vody,“ říká Jiří Řehounek ze sdružení Calla.

Znečištění vody ale jednatel společnosti Lipno Servis Matěj Kratochvíl odmítá. „My vodu bereme z Lipna, z Vltavy, kam ji vracíme. Nejsou v ní žádné přídavky. Tak, jak je odebrána, je vrácena do povodí. Rozhodně k žádnému znečištění nemůže dojít,“ uvádí.

Proti projektu už před několika lety vznikla petice, kterou podepsalo zhruba sto lidí z okolí. Vedení Loučovic, na jejichž katastru mají sjezdovky stát, vidí naopak v záměru zatraktivnění lokality a profit pro tamní podnikatele. V současnosti je v lipenském skiareálu celkem 13,5 kilometru sjezdovek a čtyři lanovky.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související